Accelerarea relațiilor dintre România și R. Moldova stă în mâinile tinerilor, ei fiind exponenții celor două țări, consideră fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza. Acesta a încurajat, ieri, la întâlnirea cu membrii Organizației Studenților Basarabeni, ca tinerii din România, români și moldoveni, să consolideze legătura în cât mai multe domenii.
“Am fost întotdeauna un partizan deschis al celor două țări și consider că trebuie să avem un grad foarte ridicat de integrare economică, socială și culturală între cele două părți”, susține Ion Sturza.
Fostul premier consideră ca principala piedică a cooperării dintre România și R. Moldova din ultimii ani a fost aroganța: “Am detestat aroganța cu care s-au tratat anumite aspecte. Cei din București nu au fost încrezători în Chișinău, când de fapt, investițiile moldovenești în România sunt mult mai multe decât cele românești în R.Moldova.(…) Când eram la guvernare, am susținut într-o întâlnire cu cu șefii trusturilor de presă, la Chișinău, că România este o oportunitate extraordinară, este o țară europeană cu o piață mare, o țară cu o infrastructură a pieței foarte dezvoltată. Le-am spus: Noi cunoaștem limba, veniți, faceți afaceri în R. Moldova!”.
Ion Sturza le-a spus studenților basarabeni din România că intenționează să vină cu un nou concept de business în România: un mini Silicon Valley la Cluj-Napoca, cu care să atragă în România mari companii din domeniu: ”Poate că vom prelua o franciză, iar atunci companiile internaţionale vor veni mai uşor”. Proiectul arhitectural propus de firma Chapman Taylor din Marea Britanie presupune transformarea spaţiului fostei fabrici de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca într-un parc tehnologic dezvoltat pe 45.000 mp.
Despre măsurile care ar trebui luate de România pentru a putea accelera o evoluție, fostul premier al R. Moldova, subliniază că „nu există formule magice decât să trăim din ceea ce producem. România nu a are altă șansă decât de a reveni la economia de bază – industrie, energie, agricultură, tot ce are valoare adăugată. Dar, pentru a reporni aceste sectoare, este nevoie de expertiză şi finanţe”, mai spune Ion Sturza.
Pronind de la ideea că fostul premier al Moldovei începe anul acesta un parc tehnologic la Cluj-Napoca, aceasta a subliniat că trebuie create oportunități pentru tinerii din România, la toate nivelurile: ”Creearea unei companii inovatoare, tinere, care ar putea fi lider de piață, o găsesc oportună. Asta trebuie să le oferim noi tinerilor, nu numai promisiunea unor salarii, ci și perspectiva de a fi părtași la un process de edificare. Ceea ce i-ar transoforma și pe ei, ca persoane, la un alt nivel”.