Acasă Cultura / Culte Fotograful Horia Manolache, la a XIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă...

Fotograful Horia Manolache, la a XIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența

La Fortezza da Basso din Florența, are loc a XIII-a ediție a “Florence Biennale” – Bienala Internațională de Artă Contemporană și Design de la Florența, festival ce reunește pe o suprafață de 11000 mp peste 450 de artiști din circa 65 de țări și peste 1000 de opere expuse. Tema ediției din acest an este Eternal Feminin. Concepts of feminity in contemporary art and design / Eternul feminin. Concepte de feminitate în arta și design-ul contemporan.

Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma susține, la ediția din acest an a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența, participarea fotografului Horia Manolache, selectat de organizatorii Bienalei pentru a expune două dintre lucrările sale fotografice: Maria II of Portugal și Leopold Duke of Brabant. Cele două lucrări fotografice fac parte din proiectul Repainting History, despre care Horia Manolache spune: „Am continuat să fotografiez oameni care s-au dezrădăcinat din casele lor din cauza războiului, a sărăciei sau a lipsei de perspective și au ajuns în țări foarte diferite de ale lor, sub identitate de refugiat. Am completat apoi călătoria lor fizică cu o oportunitate de a călători în timp, sub o identitate regală. Portretele clasice ale liderilor politici europeni sunt înlocuite de imagini cu imigranți care îmbracă haine regale și pozează pentru a provoca spectatorul la un exercițiu mental: ar fi ceva în neregulă cu privire la aceste imagini? Încerc să vă exersez mintea, eliberându-i de îngrădirile nefondate ale prejudecăților și confruntându-i cu o realitate alternativă pentru a încuraja spectatorii să interpreteze un adevăr contemporan: noi versus ei.

Horia Manolache, fotograf și regizor, având un stil narativ, original și grafic, surprinde frumusețea cotidiană lăsând loc spectatorilor să interpreteze propria lor poveste. Lucrările sale pot fi văzute în publicații editoriale și galerii de artă. A realizat proiectele fotografice „Viața din sens opus”, „The chairs”, „The prince and the pauper”, „Mâini de copii”, „Ultimele fabrici comuniste”, „Repainting history”. A organizat gala caritabilă „Mână cu mână” la Hilton Garden Inn. Lucrările lui au fost publicate în Rangefinder, Huffington Post, METRO News, CNN Arabic și văzute la Corden Potts Gallery, Rayko Gallery, 4×5 Gallery, Espace Beaurepaire, Le Magasin de Jouets Galerie, Photoplace Gallery, De Young Museum San Francisco, France Cultural Center (Thailanda) și altele.Cartea „The prince and the pauper”, publicată în 2017, a fost nominalizată în același an la premiul „ViennaPhotoBookAward”.

Absolvent al Academiei de Arte din San Francisco în 2018, a obținut o serie de distincții onorifice și premii precum: Prix de la Photographie Paris (2014); International Photography Award– IPA: 1st Place / Editorial/Personality (2015); 1st Place Winner at Longford art photography (2015); Forbes 30 under 30 (2016); Lorenzo il magnifico award– Florence Biennale (2017); selectat pentru The Eddie Adams Workshop (2018); Unica Social Implication Award (2019) și pentru Felix Schoeller Photo Award 2019. Mai multe informații despre activitatea fotografului Horia Manolache pot fi găsite accesând site-ul https://www.horiamanolache.com/