Site icon TIMP ROMÂNESC

Frauda electorală, corupția din fotbal și trucarea meciurilor, urmărite de un Parchet European

În urma unui raport adoptat de Comisia Specială privind Corupția și Crima Organizată din cadrul PE, se va cere Comisiei Europene înființarea unui Parchet European care să ancheteze cazurile de corupție la nivel european. În viitor, printre altele, cazurile de fraudă electorală, corupția din fotbal precum și manipularea pariurilor sportive sau trucarea meciurilor vor putea fi identificate și urmărite mai ușor.

Raportul, care reprezintă activitatea de un an de zile,  prevede măsuri mai aspre împotriva organizațiilor criminale, care și-au extins raza de acțiune la nivel internațional, profitând de oportunitățile oferite de deschiderea granițelor interne ale Uniunii Europene. Cea mai importantă prevedere a raportului este crearea unui Parchet European care să ancheteze cazurile de corupție la nivel european.

Eurodeputatul Ioan Enciu a formulat 11 amendamente, toate fiind adoptate cu o larga majoritate de catre Comisia Specială. Amendamentele fac referire la unele aspecte fundamentale legate de lupta impotriva coruptiei si crimei organizate si anume: dreptul la libera circulatie, dreptul la viata privata  si dreptul la protectia datelor cu caracter personal.

Crima organizata este un fenomen care a luat o mare amploare in ultimii ani, datorita valurilor mari de imigranti in cautarea unor conditii mai bune de trai. Acestia reprezinta victime sigure pentru traficantii de persoane, ajungandu-se in momentul de fata la 900.000 de persoane, victime ale muncii fortate si 270.000 victime ale exploatarii sexuale. De aceea este nevoie de o vointa politica ferma la toate nivelurile pentru a combate acest fenomen.

Armonizarea legislatiei nationale reprezinta o conditie necesara in vederea organizarii unui cadru juridic si legislativ coerent pentru a finaliza aceasta lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Astfel, prin acest raport se cere Comisiei Europene lansarea unui plan de actiune european care sa vizeze combaterea criminalitatii organizate, a coruptiei si spalarea de bani, si care sa includa masuri legislative si actiuni pozitive atat la nivelul Uniunii Europene cat si al statelor membre, avand ca obiectiv principal combaterea eficienta a acestor fenomene criminale, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul eurodeputatului Ioan Enciu.

Raportul adoptat de Comisie va fi supus votului plenului Parlamentului European in prima sedinta din luna octombrie.

Exit mobile version