Acasă Cultura / Culte Gabriel și Simina Croitoru în turneul Vioara lui Enescu, la Bologna

Gabriel și Simina Croitoru în turneul Vioara lui Enescu, la Bologna

Pe 4 decembrie, Turneul Vioara lui Enescu va ajunge pentru prima dată la Bologna. Două dintre viorile care i-au aparținut violonistului și compozitorului George Enescu (care se găsesc în patrimoniul Muzeului Național ”George Enescu” din București şi sunt instrumente clasate în categoria Tezaur) se vor afla împreună, pentru prima dată la Bologna, pe 4 decembrie 2024, în superba sală de la Hotel I Portici.

Concertul este organizat de Consulatul General al României la Bologna pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Cei doi violoniști care vor cânta la cele două instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 – instrument la care cântă din 2008, realizând până acum nu mai puţin de 12 turnee naţionale pentru promovarea acestuia din anul 2012 până în prezent, cel din 2024 fiind al 13-lea, şi Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul din 1931. Alături de cei doi solişti, tată şi fiică, se va afla pe scenă şi foarte tânăra violonistă Eva Croitoru-Păucă, în vârstă de 8 ani, nepoata, respectiv fiica, celor doi.

Cu o istorie de mai bine de un deceniu, Turneul Naţional Vioara lui Enescu – ediţia a 13-a a avut loc în noiembrie 2024 în mai multe oraşe din ţară, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de sunetele și emoțiile pe care aceste instrumente le-au purtat de-a lungul timpului. Turneul „Vioara lui Enescu” urmând a-i încânta şi pe românii din diaspora în luna decembrie.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în prezent, majoritatea realizate împreună cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversă: vioara lui Enescu a ajuns în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, în săli de sport din licee în care veneau copii curioşi să vadă și să audă cum sună o vioară celebră acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică, în orașe mari și mici ale ţării dar şi la Sala Radio din București sau în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.

Muzeul Naţional „George Enescu” este depozitarul celor patru viori care au răsunat sub arcuşul maestrului George Enescu, donate statului român de către soţia muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înfiinţarea muzeului, în 1956. Aceste comori au acum o valoare inestimabilă nu numai prin calitatea lor de excepție dar și prin memoria artei violonistice a marelui interpret român, impregnată în istoria lor. Turneul reprezintă astfel o șansă unică pentru cei care vor veni la concerte de a vedea și asculta aceste instrumente încărcate de valoare și memorie istorică.