Site icon TIMP ROMÂNESC

Garda de Coastă participă la Operațiunea Maritimă cu Scopuri Multiple în Marea Neagră (MMO Black Sea 2020)

 În perioada 08 iunie – 24 august 2020, Poliţia de Frontieră Română și Poliţia de Frontieră din Bulgaria participă la Operațiunea Maritimă cu Scopuri Multiple la Marea Neagră (MMO Black Sea 2020), organizată de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX).

MMO Black Sea 2020 se desfășoară în cadrul Operațiunii Comune „Puncte Focale Maritime 2020”, având ca obiectiv general implementarea și aplicarea funcțiilor gărzii de coastă prin coordonarea operațională la nivelul autorităților naționale cu competență la frontierele maritime externe ale UE, prin concentrare pe prevenirea, detectarea și combaterea migrației ilegale, a activităților de pescuit ilegal, a poluării marine și a altor infracțiuni transfrontaliere, precum și prin dezvoltarea cooperării între autoritățile relevante din România, Bulgaria și agențiile Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), EMSA (Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă) și EFCA(Agenția Europeană de Control al Pescuitului).

Astfel, Agenția Frontex, împreună cu EFCA și EMSA, asigură sprijinul autorităților naționale care îndeplinesc funcții ale gărzii de coastă, pentru augmentarea cunoașterii situației prin furnizarea de servicii, informații, respectiv a capacității de reacție. Pe durata desfășurării operațiunii, un mijloc de mobilitate aeriană a asigurat supravegherea spațiului maritim din Marea Neagră, furnizând imagini în timp real către Centrele de Comandă și Control ale autorităților implicate, respectiv către Centrele Internaționale de Coordonare ale agențiilor europene.

De asemenea, în cadrul operaţiunii s-a pus accent şi pe pregătirea personalului, în perioada 21-22 iulie fiind organizată, la Constanța, o conferință în domeniul căutării și salvării persoanelor aflate în pericol pe mare. La activitățile teoretice și practice au participat reprezentanți din cadrul agențiilor europene și statelor membre (România, Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania), care au efectuat schimb de experiență și bune practici pentru îmbunătățirea modului de coordonare și acțiune.

În data de 23 iulie se desfășoară un exercițiu complex având ca scop căutarea și salvarea unor persoane aflate în pericol pe mare, combaterea poluării marine și a pescuitului ilegal nedeclarat și nereglementat, abordarea unei nave necooperante. Unul dintre obiective l-a reprezentat interoperabilitatea, modul de acțiune, deprinderile reprezentanților autorităților naționale care implementează funcții ale Gărzii de Coastă.

Garda de Coastă participă la exercițiu cu 5 mijloace de mobilitate navală,  Autoritatea de Frontieră din Bulgaria cu o navă maritimă de patrulare, Inspectoratul General pentru Aviație cu 2 elicoptere, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare cu 3 nave de intervenție, I.G.P.R. – Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale cu o echipă tactică, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură cu 2 inspectori piscicoli, coordonarea acțiunilor de căutare și salvare pe mare, respectiv depoluarea marină, fiind asigură de către Centrul Maritim de Coordonare a Acțiunilor de Căutare și Salvare a Vieții Omenești pe Mare (MRCC) Constanța din cadrul Autorității Navale Române.

Operațiunea Comună ”Puncte Focale Maritime 2020”, implementată de autoritățile de frontieră din România și Bulgaria în regiunea Mării Negre, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

Exit mobile version