Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a participat, ieri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale art.50. Reuniunea a avut loc în contextul agreării, la 14 noiembrie, de către negociatorii Uniunii Europene și ai Marii Britanii, a formei finale a textului Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ministrul delegat a salutat eforturile deosebite depuse de către negociatorul șef al Uniunii, Michel Barnier, și de echipa sa pentru ajungerea la un acord echilibrat și echitabil pentru ambele părți.
Oficialul român a argumentat că Acordul de retragere reprezintă cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale Brexit-ului, evidențiind importanța asigurării certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri și indicând că acordul agreat va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie, respectiv tuturor cetățenilor britanici stabiliți în Uniunea Europeană, înainte de 31 decembrie 2020. Demnitarul român a apreciat că acordul de retragere răspunde și obiectivelor prioritare pe care România și le-a fixat la începutul procesului de negociere. În aceeași măsură, acesta a reiterat că rămâne importantă monitorizarea, de către Comisia Europeană, a modului în care autoritățile britanice vor implementa prevederile acordului, insistând, spre exemplu, pe procedurile administrative privind obținerea noului statut (settled status), se arată într-un comunicat de presă.
În ceea ce privește structura Declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare, ministrul delegat a precizat că încheierea Acordului de retragere va deschide calea spre definirea unei relații viitoare cât mai apropiate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, după Brexit. Acesta a amintit că Marea Britanie rămâne un partener important al Uniunii Europene și al României, în special în ceea ce privește cooperarea în domeniul securității, apărării și politicii externe. Oficialul român a apreciat că structura Declarației politice cadrează un parteneriat viitor cuprinzător și a exprimat angajamentul României pentru o relație viitoare ambițioasă, respectând, în același timp, principiile de bază precum echilibrul între drepturi și obligații și respectarea autonomiei de decizie a Uniunii. Ministrul delegat a reiterat atenția pe care România o acordă subiectului mobilității, inclusiv în ceea ce privește asigurarea reciprocității depline și nediscriminării, pledând pentru o abordare ambițioasă, care să includă, spre exemplu, continuarea coordonării sistemelor de securitate socială.
Cooperarea în domeniul securității externe este, de asemenea, prioritară pentru România. În acest sens, demnitarul român a subliniat importanța încheierii unui acord în acest domeniu și deschiderea României pentru încheierea acestuia în perioada de tranziție. Acesta a apreciat că structura Declarației politice reflectă, deja, principalele coordonate ale viitorului acord în domeniu și și-a exprimat speranța ca procesul de încheiere a acordului să fie finalizat cu succes. Cu toate acestea, ministrul delegat a reamintit importanța continuării pregătirilor interne, inclusiv din perspectiva viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, și rolul coordonator pe care Comisia trebuie să îl asigure pentru o abordare coerentă la nivelul Uniunii.