Un nou album – ”George Enescu. Muzicianul de geniu în imagini/Le musicien de génie en images” -, editat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Muzeul Național ”George Enescu” vede lumina tiparului. Selecția, introducerea și legendele fotografiilor au fost realizate de muzicologul Viorel Cosma. Traducere în limba francează de Ileana Cantuniari, concepție grafică de Dan Glăvan.
Fotografiile provin din arhivele Muzeului Național ”George Enescu”, Teatrului Național din București, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand” și din arhive personale.
Viorel Cosma oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician, oprindu-se asupra primelor trei etape din viața sa: copilăria (1881-1895), incluzând și perioada în care a studiat la Conservatorul din Viena; adolescența (1895-1910), petrecută la Paris, unde a frecventat nu numai sălile de concerte, ci și salonul artistic al prințesei-pianiste Elena Bibescu; tinerețea (1910-1921), când, după izbucnirea Primului Război Mondial, se reîntoarce în țară, unde se implică în numeroase activități.
Mărturiile iconografice sunt semnate de fotografi celebri în epocă: Nestor Heck de la Iași, cel care l-a imortalizat pe Eminescu înainte de a muri, Franz Mandy, A. Brandt și Julietta – fotografi ai Curții Regale, dar și de numeroși fotografi anonimi din Europa și SUA.