Guvernul german ar putea dezbate pe 27 august un pachet legislativ care va inaspri masurile la adresa cetatenilor UE care comit „abuzuri” la sistemul de beneficii sociale, potrivit unor surse guvernamentale citate de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Cine vine in Germania fara a avea asigurat un loc de munca trebuie sa-si gaseasca un loc de munca in decurs de sase luni. Cine nu-si gaseste un loc de munca in acest interval, trebuie sa plece”, scrie cotidianul citat.
Conform surselor guvernamentale, citate de publicatia germana, autoritatile de la Berlin ar putea introduce o restrictie de calatorie de pana la cinci ani pentru cetatenii Uniunii Europene care comit abuzuri sau fraude.
Totodata, va fi imbunatatita legislatia in vederea intensificarii luptei impotriva muncii la negru. Astfel, alocatia pentru copii va fi acordata doar dupa prezentarea numarului de identificare fiscala, pentru a restrange cazurile din prezent, cand imigrantii obtin alocatie pentru copii, desi acestia din urma traiesc in afara Germaniei. In plus, exista suspiciunea ca unele familii incaseaza o alocatie dubla sau primesc bani pentru „copii inexistenti”.
Pe langa noi reglementari in vederea stoparii abuzurilor la beneficiile sociale, Guvernul german pregateste ajutoare suplimentare pentru localitatile care se confrunta cu un numar mare de imigranti. Pe termen scurt, aceste localitati vor primi 25 de milioane de euro.
Executivul a promis, anterior, localitatilor cu multi imigranti din Europa de Est un ajutor de 200 de milioane de euro pentru anii urmatori.
In 2013, traiau in Germania 3,1 milioane de cetateni din UE, cu 10,6% mai mult decat in 2012. Numarul imigrantilor din Romania si Bulgaria a ajuns la 414.000, in crestere cu 27,9%.
Noile masuri sunt propuse de comisia infiintata in ianuarie de cancelarul Angela Merkel pentru a analiza posibilitatea introducerii unor garantii legale pentru limitarea „turismului pentru beneficii sociale”.
La 20 mai, Avocatul general al Curtii Europene de Justitie a UE a dat dreptate Berlinului, afirmand ca aceasta poate refuza sa plateasca ajutoare sociale unor cetateni apartinand altor tari europene, care nu au demonstrat o legatura veritabila cu Germania sau dorinta de integrare, relateaza Wall Street Journal.
Opinia a fost exprimata dupa ce un tribunal german a cerut avizul CJUE daca sa refuze sau nu alocatiile de somaj pentru romanca Elisabeta Dano si fiul ei, care locuiesc in orasul Leipzig din estul Germaniei de cativa ani. Tribunalul a declarat ca Dano nu a depus niciodata vreun efort pentru a-si gasi un loc de munca in Germania sau Romania.
UE le permite cetatenilor sai sa lucreze in toate cele 28 de state membre, desi cere ca persoanele care fac acest lucru sa fie capabile sa se intretina. Totusi, Tribunalul social din Leipzig nu era sigur daca aceasta prevedere le permite autoritatilor germane sa refuze plata unor ajutoare de baza, care sunt menite sa acopere nevoile fundamentale cum ar fi cheltuielile pentru locuinta si incalzire. Dar avocatul general al CJUE, Melchior Wathelet, a declarat ca o astfel de excludere este in conformitate cu legile UE