Site icon TIMP ROMÂNESC

Ghid global pentru reducerea poluării cu antibiotice provenită din procesul de fabricație al acestora

Organizația Mondială a Sănătății a publicat primul ghid privind poluarea cu antibiotice provenită din procesul de fabricație al acestora. Noul ghid privind gestionarea apelor reziduale și a deșeurilor solide pentru fabricarea de antibiotice pune în lumină această provocare importantă, dar neglijată, înainte de reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA) privind rezistența antimicrobiană (RAM), care va avea loc la 26 septembrie 2024.

Apariția și răspândirea RAM cauzate de poluarea cu antibiotice ar putea submina eficacitatea antibioticelor la nivel mondial, inclusiv a medicamentelor produse la locurile de fabricație responsabile de poluare. În ciuda faptului că nivelurile ridicate de poluare cu antibiotice sunt documentate pe scară largă, problema este în mare parte nereglementată, iar criteriile de asigurare a calității nu abordează de obicei emisiile în mediu. În plus, odată distribuite, există o lipsă de informații furnizate consumatorilor cu privire la modul de eliminare a antibioticelor atunci când acestea nu sunt utilizate, de exemplu, atunci când expiră sau atunci când un tratament este finalizat, dar încă mai există antibiotic.

Ghidul a fost elaborat în colaborare cu experți internaționali din mediul academic, autoritățile de reglementare, inspectorii, organizațiile internaționale, cum ar fi UNEP, și alte sectoare. De asemenea, proiectul a fost supus consultării publice, primind contribuții valoroase din partea industriei și a altor părți interesate. Industria a acceptat, de asemenea, această provocare, prin intermediul unei inițiative voluntare, care poate fi actualizată în anumite domenii pentru a se alinia la noile orientări.  Ghidul prevede obiective pentru reducerea riscului de apariție și răspândire a RAM, precum și obiective pentru abordarea riscurilor pentru viața acvatică cauzate de toate antibioticele destinate utilizării la om, animale sau plante. Acesta acoperă toate etapele de la fabricarea ingredientelor farmaceutice active (API) și formularea în produse finite, inclusiv ambalajul primar.

Publicurile țintă sunt: organismele de reglementare; achizitorii de antibiotice; entitățile responsabile pentru sistemele de substituție generică și deciziile de rambursare; organismele de audit și inspecție terțe; actorii industriali și organizațiile și inițiativele lor colective; investitorii și serviciile de gestionare a deșeurilor și a apelor reziduale. Aceste orientări includ, de asemenea, cele mai bune practici pentru gestionarea riscurilor, inclusiv auditul intern și extern și transparența publică. În mod esențial, aceste orientări includ punerea în aplicare progresivă și îmbunătățirea treptată atunci când este necesar, recunoscând necesitatea de a proteja și consolida aprovizionarea globală și de a asigura accesul adecvat, accesibil și echitabil la antibiotice de calitate garantată.

RAM apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții nu mai răspund la tratamente, îmbolnăvind oamenii și crescând riscul de răspândire a infecțiilor greu de tratat, a bolilor și a deceselor. RAM este determinată în mare parte de utilizarea greșită și excesivă a antimicrobienelor, dar, în același timp, mulți oameni din întreaga lume nu au acces la medicamentele antimicrobiene esențiale.

Se estimează că în 2019 RAM a fost direct responsabilă pentru 1,27 milioane de decese la nivel mondial. Acest număr ar putea ajunge la 10 milioane de decese până în 2050, în principal în țările cu venituri mici și medii.

 

Exit mobile version