Site icon TIMP ROMÂNESC

Giornata Interculturale marchează Ziua Românilor de Pretutindeni

Cea de-a patre ediție a Zilei Interculturii (Giornata Interculturale), care reunește la Universitatea de Studi Bicocca din Milano sub patronajul Primăriei din Milano  peste 2.000 de profesori, cercetători, studenți, elevi, institute de cercetare și centre culturale din Lombardia și întreaga Italie, va marca în acest an, pe 26 mai, și Ziua Românilor de Pretutindeni.

Astfel,  Centrul Cultural Italo Român și editura Rediviva la Universitatea de Studi Bicocca din Milano vor organiza, în cadrul Zilei Interculturii , un stand de publicații – volume de literatură, istorie, memorialistica, poezie, eseu, reviste și pliante – pentru promovarea culturii românești. 

Vor fi făcute cunoscute publicului traduceri ale autorilor români în limba italiană, publicații care fac cunoscută prezența culturală și comunitatea românească în Italia, dialogul comunitar și intercultural.

Comisia Universității de Studii BICOCCA din Milano a selecționat proiectele Centrului Cultural Italo-Român pentru participarea la acest eveniment luând în considerație  “meritul cultural  și identitar de promovare românească în Italia și dialogul intercultural pe care îl desfășoară acesta în Milano și Lombardia”.

În Aula Magna a Universității unde vor avea loc o serie de conferințe legate de identitate, cultură si dialog intercultural, Violeta Popescu va susține o relatare despre Prezența culturală românească în Lombardia și proiectele editoriale REDIVIVA. Editura fondată în anul 2012, director scriitoarea Ingrid B Coman, a ajuns la 35 de titluri în colecțiile: Istorie, Quaderni romeni; Phoenix, Memoria, Ti racconto il mondo, La rosa dei venti, etc.

Prezentarea va fi inclusă în cadrul unei publicatii științifice coordonată de o comisie a Departamentului Pedagogie si Intercultură a Universității și va cuprinde și materialul întocmit de prof. Mariana Paliev despre: Intercultură si prezența cursului de Limbă, Cultură și Civilizatie Românească și receptarea acestuia în mediul educativ italian.

Participarea la eveniment este coordonată de Violeta Popescu (responsabil CCIR) si prof. Mariana Paliev  (din cadrul Cursului de limbă, cultură si civilizatie românească din Italia), prof. Valentina Negrițescu (Università degli Studi Milano). De asemenea, trei studente românce de la Universitățile din Milano – Doina Strulea (Università degli Studi Milano), Teodora Nacu (Università degli Studi Milano), Cristina Tomașcu (Università Commerciale ‘Luigi Bocconi), dar și alți colaboratori: Florentina Niță, Daniela Nenciulescu, Georgiana Bedelean și Felicia Chiciorangea.

Prezența CCIR se bucură de Patronajul Consulatului General al României la Milano și colaborarea Institutului Cultural Român și de Cercetare Umanistică din Veneția, care contribuie la standul de carte și prezentare cu publicații editate  în cadrul Institutului. Este pentru a doua oară când CCIR participă la prestigiosul eveniment care pune în evidență aportul cultural al diferitelor comunităti străine reunite în cadrul centrelor, asociațiilor, diferitelor institute din Regiunea Lombardia. Manifestarea organizată de Universitatea de Studi Bicocca din Milano și Departamentul de Stiinte si Formare “Ricardo Massa” are tema “Building Bridges”.

Evenimentul are ca motivație ideea de confruntare în contextul unei extraordinare realități cum este cea a emigratiei și a raportului între diferite culturi prezente pe teritoriul Italiei. Ediția din acest an se va concentra pe teme precum: cultura, intercultura, pedagogia, educația in medii interculturale, cu obiectivul de îmbogăți și implementa patrimoniul de concepte și metodologii reale pentru educația interculturală,  fie în Italia, fie în străinătate. Inițiativa reprezintă o semnificativă ocazie de formare pentru profesorii de toate gradele din școli, operatori sociali, studenți, doctoranzi s.a.

La Universitatea Bicocca din Milano, una dintre cele mai mari universitați din Lombardia (cca 30 000 studenti), studiază si foarte mulți tineri români la diferite facultăți sau urmează cursuri de master si doctorat.  

“Ziua Românilor de Pretutindeni” se sărbătorește în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai, care în acest an este în data de 29 mai.

Exit mobile version