Acasă America de Nord  „Grădina viitorurilor colective” în East Village, New York

 „Grădina viitorurilor colective” în East Village, New York

ICR New York anunță lansarea proiectului artistic „Grădina viitorurilor colective”, un mural colectiv pictat în cartierul East Village din New York de un grup de artiști europeni, ca parte a unui proiect de artă publică realizat sub egida EUNIC New York, asociația new-yorkeză a institutelor culturale ale țărilor Uniunii Europene. Proiectul, unic în peisajul diplomației culturale europene în Statele Unite, reunește nu mai puțin de 10 artiști – Rob Anderson din Ungaria, Riivo Kruuk din Estonia, David Leitner din Austria, Julius Ludavičius din Lituania, Jan Deejoohcee Rosius din Belgia/Flandra, Rosa Sarholz din Germania, Asia Sztencel din Polonia, Misha Tyutyunik din Ucraina/Statele Unite, Věrka Vybíralová din Republica Cehă. România este reprezentată de pictorul și muralistul Radu Pandele.

Realizarea originalei inițiative a presupus o abordare eminamente colaborativă. În prima etapă, artiștii au conceput – lucrând împreună, într-o serie de ateliere virtuale, dar și în persoană, sub coordonarea pictorului, muralistului, artistului stradal și ilustratorului american de origine ucraineană Misha Tyutyunik – o imagine foarte detaliată a viitorului mural, pornind de la cuvintele-cheie care se regăsesc și în titlul lucrării, „grădină”, „colectiv” și „viitor”. În cea de-a doua etapă, toți artiștii s-au reunit la New York și au transpus imaginea creată pe un lung perete situat într-un foarte circulat segment al 5th Street, lângă Cooper Square, în boemul cartier East Village, unde lucrarea va fi inaugurată în 20 iunie a.c. printr-o ceremonie specială.

Deși „grădina” este simbolul central, subliniind ideea diversității și fertilității creative, muralul încorporează și armonizează diferite simboluri și asocieri proprii artiștilor care au contribuit la realizarea lui și culturilor din care aceștia provin. Lucrarea este astfel o mărturie atât a expresiei individuale a artiștilor implicați, fiecare contribuind cu imaginația și stilul specifice, cât și a unei viziuni comune pentru un viitor prosper și pașnic. În ultimă instanță, într-o perioadă în care lumea se arată din ce în ce mai divizată, proiectul demonstrează importanța schimburilor artistice între Europa și SUA și, în general, a cooperării culturale internaționale.

„Grădina viitorurilor colective” / “Garden of Collective Futures” este un proiect coordonat de Forumul Cultural Austriac din New York pentru EUNIC New York și realizat în cooperare de: Centrul Cultural Maghiar (Institutul Liszt), Consulatul General al Estoniei la New York, Institutul Cultural Lituanian / Consulatul General al Lituaniei la New York, Institutul Cultural Român din New York, Delegația Flandrei în Statele Unite, Goethe-Institut New York, Institutul Cultural Polonez din New York, Institutul Ucrainean din America și Centrul Ceh din New York.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul EUNIC Global – European Union National Institutes for Culture, care a oferit un grant generos.

Detaliile evenimentului,prezentarea proiectului și a artiștilor,precum și multe alteinformații suplimentare cu privire la proiect pot fi consultate pe website-ul ICRNY, la adresa: https://www.rciusa.info/events/eunic-new-york-cluster-mural-project-garden-of-collective-futures