Proiectul Grivița 53, un teatru care urmează să fie construit din donații publice, al regizoarei Chris Simion, a impresionat juriul uneia dintre cele mai importante competiții de arhitectură și design sustenabil din lume.
Potrivit cariereonline, proiectul a fost premiat cu Acknowledgement Prize 2017, la Gala LafargeHolcim Awards. Dintre cele 5.100 de proiecte din toată lumea, doar șapte au fost recompensate cu un trofeu, iar cel primit de proiectul regizoarei Chris Simion – Grivița 53 – este primul premiu pe care România îl câștigă în istoria acestui concurs.
G53 – Primul teatru construit împreună este inițiativa regizoarei Chris Simion-Mercurian, care a vândut casa bunicii ei anul trecut și cu banii primiți a cumpărat terenul din Calea Griviței 53, locul unde va construi teatrul.
Primul om care a încurajat-o a fost soțul și partenerul ei, Tiberiu Mercurian, care a transpus visul în cifre și a realizat că nu este o utopie. Lor li s-a alăturat arhitectul Codrin Trițescu, care a confirmat că povestea pare o nebunie, dar este posibilă. Arhitectul a realizat planul pro bono și a creat în Calea Griviței 53 mai mult decât un teatru. A propus un hub cultural în care să se îmbine arhitectura cartierului cu o linie nouă, modernă, fidelă poveștii.
Pentru ca totul să fie transparent, Chris Simion – Mercurian a înființat Asociația Culturală „Grivița 53” prin care se desfășoară campania de strângere de fonduri și a donat acestei asociații terenul în valoare de 200.000 euro, pe care urmează să înceapă construcția. În statutul Asociației există un articol prin care destinația culturală a imobilului nu va putea fi schimbată niciodată.
Campania de strângere de fonduri pentru G53 a fost demarată în aprilie 2017. Până în prezent, s-au strâns (bani și servicii) aproximativ 100.000 euro iar construcția teatrului ar avea nevoie de 400.000 euro.