Site icon TIMP ROMÂNESC

Gustul ca patrimoniu – concurs de rețete tradiționale din Banat

Concursul de rețete tradiționale Gustul ca patrimoniu este primul eveniment din cadrul acestui proiect, adresându-se unui public larg, persoane pasionate de gătit, dar și celor interesați de relația dintre hrană și cultură. La Pas/Slowing down este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Asociației CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș. Concursul se lansează în 5 septembrie la Timișoara, participanții putând înscrie rețete între 6 și 30 septembrie. În 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se vor premia 3 câștigători selectați de un juriu. Prin intermediul concursului se dorește punerea în lumină a valorii dimensiunii culinare ca parte a patrimoniului cultural din Banat.

Sub sloganul Ducem mai departe gusturile vechi, concursul de rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Se încurajează participarea tuturor celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat, indiferent de zona geografică de proveniență.

Criteriile de selecție sunt specificitatea regională a rețetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanța rețetei pentru una dintre comunitățile din Banat sau capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea bănățeană, precum și creativitatea și abordarea originală demonstrate de participanți.

O cerință opțională îi provoacă pe bănățeni să creeze propriul documentar: fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei rețete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului ș.a.m.d.

Concursul se lansează pe 5 septembrie la Reciproc Café cu o degustare de produse artizanale de la mici producători, asociații de profil și cooperative locale.

Rețetele se înscriu în concurs în perioada 6 – 30 septembrie 2018, prin poștă sau via e-mail. Până în 5 octombrie juriul proiectului, compus din bucătari, experți în gastronomie,  membri ai Asociațiilor Timișoara Capitală Culturală Europeană și CRIES,  selectează 3 rețete câștigătoare, care vor fi gătite și degustate în cadrul evenimentului de premiere din 10 octombrie.

Regulamentul integral al concursului și detalii despre lansare și premieră sunt publice la legăturile: http://www.la-pas.cries.ro și https://www.facebook.com/lapas.cries/

lansare: 5 septembrie 2018, ora 18.00, Reciproc Cafe și Băcănie, Str. Mărășești nr. 14, ap. 2, Timișoara

Calendarul concursului:

5 septembrie 2018 – lansare

6-30 septembrie 2018 – primire aplicații

1-5 octombrie 2018 – jurizare

10 octombrie 2018 – premiere 3 rețete

Exit mobile version