Site icon TIMP ROMÂNESC

Guvern: Cetățenii români vor circula fără vize în Canada începând cu 1 decembrie 2017

Guvernul României a anunțat decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizelor pentru cetățenii români începând cu 1 decembrie 2017. „Această decizie se regăsește în declarația Summitului UE-Canada și confirmă eforturile depuse de Guvernul României pentru a ajunge la acest rezultat„, potrivit unui comunicat al Executivului.

Uniunea Europeană și Canada au semnat duminică la Bruxelles Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA), a cărui semnare a întârziat cu trei zile din cauza unor aprinse dezacorduri interne în Belgia, relatează AFP și DPA.

CETA, care va elimina 99% din taxele vamale între UE și Ottawa, va fi aplicat provizoriu și parțial odată cu ratificarea de către Parlamentul European și legislativul canadian în lunile următoare. Acordul, a cărui semnare survine la capătul a șapte ani de negocieri, va trebui apoi aprobat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE pentru a deveni definitiv.

Astăzi este unul dintre cele mai importante summituri din ultimii ani. Uniunea Europeană și Canada deschid un nou capitol în relația lor„, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferință de presă susținută după semnarea acordului.

Potrivit anunțului făcut de Guvernul României, în urma discuțiilor intense din ultimele luni între cei doi prim-miniștri, Dacian Cioloș și Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toți cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parțială de la 1 mai 2017.

Este un moment important pentru România, nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada  (CETA), dar și pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetățenii români față de ceilalți cetățeni europeni în chestiunea circulației fără bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, că această liberalizare a regimului vizelor va crea oportunități  importante pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni. Îi mulțumesc domnului prim-ministru Justin Trudeau pentru implicarea personală în negocierea acestui obiectiv al României și pentru deschiderea arătată în discuțiile pe care le-am purtat în acest an pe tema liberalizării regimului de vize”, declară Dacian Cioloș, prim-ministru al Guvernului României.

În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parţială a vizelor pentru cetăţenii români eligibili care călătoresc în această ţară. Astfel, la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.

În următoarele luni, oficialii români vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregăti o tranziţie de succes la regimul de călătorie fără vize şi pentru a dezvolta aranjamentele în cadrul cărora ţările noastre să colaboreze mai bine în gestionarea oricăror tendinţe negative în domeniul migraţiei, dacă acestea ar apărea. Asigurarea unei sustenabilităţi pe termen lung pentru ridicarea deplină a vizelor reprezintă un obiectiv care este în interesul ambelor țări.

Obiectivul eliminării vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Canada a fost atins după un exercițiu diplomatic intens din partea Guvernului României, cu sprijinul europarlamentarului român Sorin Moisa, în coordonare cu Comisia Europeană. De asemenea, un rol important pentru atingerea obiectivului eliminării vizelor l-a avut implicarea cu resurse consistente la nivel tehnic a Ministrului de Interne român, Dragoș Tudorache și a Ministrului canadian al Imigrației, John McCallum.

Și ministerul Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, la 30 octombrie 2016, în cadrul Summit-ului UE-Canada, desfăşurat la Bruxelles, a Acordului economic și comercial cuprinzător între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Canada, pe de altă parte (CETA) şi a celui de Parteneriat Strategic între UE şi Canada. Aceste două documente semnate în contextul Summit-ului vor avea o importanţă semnificativă pentru dezvoltarea și aprofundarea pe viitor a relaţiilor dintre UE și Canada.

Semnarea CETA are o semnificație deosebită din perspectiva dezvoltării în continuare a relaţiilor româno-canadiene, prin întrunirea premiselor pentru eliminarea pentru toți cetățenii români, de la 1 decembrie 2017, a regimului de vize aplicat de Canada. Va fi, astfel, garantat inclusiv accesul egal şi integral al tuturor operatorilor economici şi comerciali români la oportunităţile economice pe care noul Acord le deschide. Acordul CETA va contribui în mod direct la amplificarea și diversificarea schimburilor comerciale între Canada și UE și va conduce la valorificarea potențialului de cooperare transatlantic, prin crearea de noi oportunități comerciale și de investiții, prin îmbunătățirea accesului pe piață al bunurilor și serviciilor, precum şi prin consolidarea normelor privind comerțul bilateral între operatorii economici europeni și canadieni„, transmite Ministerul de Externe.

Exit mobile version