Guvernul a adoptat Legea privind ordinul de protecție, care extinde ordinul de protecție la toate categoriile de victime, în urma tuturor formelor de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat că ”se va interveni nu doar în cazul violențelor fizice, ci și acolo unde sunt acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, de multe ori la ore nepotrivite, urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei femei sau supravegherea locuinței acesteia sau a altor locuri și multe altele”.
Proiectul ridică nivelul de protecție a victimelor violenței și permite intervenția rapidă a instituțiilor de aplicare a legii în cazuri de pericol iminent de violențe, a precizat și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Propunerea legislativă se bazează pe două principii:
– statul român datorează tuturor cetățenilor săi același grad de protecție în fața unei amenințări, indiferent de natura relației dintre victimă și agresor.
– un mecanism care funcționează, eficient, care salvează vieți, nu trebuie să rămână la nivel de „nișă”, restrâns doar la cazurile de violență domestică, ci trebuie extins pentru a combate toate formele de violență.
Una dintre măsurile care se vor aplica în cazurile de violență va fi inclusiv monitorizarea agresorului cu brățară electronică.
Proiectul de act normativ va parcurge procedura parlamentară pentru adoptare, urmând să intre în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.