Site icon TIMP ROMÂNESC

Guvernul armonizează legislația națională cu cea europeană în domeniul mărcilor

În acord cu prevederile Directivei (UE) nr.2015/2436, Guvernul joi a adoptat o ordonanță de urgență prin care stabilește la nivelul OSIM procedurile pentru soluţionarea cererilor privind anularea înregistrării mărcii şi a cererilor de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă. Ordonanța modifică şi completează Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.

Actul normativ introduce reglementări specifice privind procedura de soluţionare a cererilor de anulare şi decădere privind mărcile formulate la OSIM, pornind de la respectarea principiului contradictorialităţii, a dreptului la apărare şi cu ascultarea părţilor. Astfel, pentru rezolvarea cererilor de anulare şi de decădere a mărcii trebuie luaţi în considerare o serie de factori specifici care privesc realităţile din piaţă, cum ar fi: circuite de distribuţie a produselor, modalitatea de comercializare a acestora, gradul de atenţie şi percepţia consumatorilor etc., care se stabilesc de la caz la caz pe baza probelor furnizate de părţi.

În acest context, normele introduse asigură soluţionarea cererilor de anulare şi decădere în cadrul unei proceduri apropiate celei de judecată reglementată de Codul de procedură civilă. În lipsa unor incidente procedurale, soluţionarea unei cereri de anulare sau decădere la nivelul OSIM se poate efectua în cel mult 6 luni de la depunerea cererii.

Totodată, ordonanţa asigură transpunerea deplină a Directivei (UE) 2015/2436 de apropiere a legislaţiilor statelor membre cu privire la mărci, prin introducerea menţiunii exprese privind mărcile colective constituite din semne sau indicaţii care pot servi pentru desemnarea, în comerţ, a provenienţei geografice a produselor sau a serviciilor. Se stabileşte regulamentul de utilizare a mărcii colective, care autorizează persoanele ale căror produse sau servicii provin din zona respectivă să folosească marca colectivă.

 

Exit mobile version