Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis, la 4 octombrie 2021, după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.
Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 281 de voturi.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a votat, marți, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL-UDMR condus de Florin Cîțu.
Urmează ca președintele României să invite partidele la Palatul Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.
După cum se cunoaște, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Deocamdată, avem guvern interimar, care nu mai are puteri depline.