Acasă Evenimente Guvernul Orban a picat/Urmează reacția lui Iohannis/PNL și PSD câștigă din această...

Guvernul Orban a picat/Urmează reacția lui Iohannis/PNL și PSD câștigă din această criză, USR/PLUS pierde

La trei luni și o zi de la învestire, Guvernul Orban a picat în urma moțiunii de cenzură a PSD. Pentru moțiune au votat 261 de parlamentari, împotrivă 139.

Așadar, Parlamentul a adoptat, miercuri, 5 februarie 2020, moţiunea de cenzură intitulată ”Guvernul Orban/PNL-  privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul Orban era însă pregătit deja pentru acest scenariu, adoptând preventiv în ședința de marți mai multe ordonanțe de urgență prin care a modificat legislația electorală, dat fiind că un eventual guvern interimar nu va mai putea apela la astfel de acte normative.

Se așteaptă reacția președintelui Klaus Iohannis.

Publicația Adevărul a scris luni că liderii PNL și PSD ar fi căzut de acord să meargă pe varianta alegerilor anticipater, scenariu negat vehement de Ludovic Orban și de Marcel Ciolacu.

Cel mai important câștig pentru PSD este în mod cert efectul imediat, adică respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi pentru că dacă moțiunea pica, legea se considera adoptată, situație în care numeroși primari PSD, dar și de la PNL, și-ar fi văzut serios amenințată șansă câștigării unui noi mandat. Orice alianță în turul doi între liberali și Alianța USR/ PLUS ar fi avut șanse mari să scoată din cursă candidatul pesedist.

Există un câștig cert și pentru președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, în caz că se ajunge la anticipate. Dacă alegerile locale se vor desfășura simultan cu cele parlamentare în primăvară, Ciolacu va avea ocazia să-și consolideze baza de putere în partid. El va fi cel care va întocmi listele electorale, nu baronii locali, șefii de consiliu județean și primarii atotputernici, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media.ro.

Organizarea de alegeri locale simultan cu parlamentare anulează șantajul clasic al baronilor, care vor trebui să se mobilizeze oricum, în primul rând pentru ei, chiar dacă la parlamentare nu vor mai figura pe liste oamenii lor. Ciolacu va popula viitorul  Parlament cu oamenii puși de el pe liste, adică va crea obligații și loialități în partid.

Apoi, PSD speră să-și conserve mai bine baza electorală dacă vor fi anticipate. Până în toamnă risca să piardă sute de primari, deoarece liberalii ar fi avut tendința naturală să-i racoleze în forță pentru a-și mări șansele la parlamentare.

Prin urmare, fără alegeri în două tururi, dar cu anticipate, ambele partide mari au de câștigat. De notat că Guvernul Orban a făcut o mare concesie PSD marți, renunțând să mai adopte ordonanța de urgență privind alegerea șefilor de Consilii Județene de către consilieri, adică  în urma negocierilor politice dintre partide.

Baronii PSD, gen Oprișan de la Vrancea, Arsene de la Neamț sau Buzatu de la Vaslui ar fi riscat să-și piardă funcțiile la masa verde, în urma unor alianțe previzibile între liberali și consilierii alianței USR/PLUS. Așa, prin menținerea actualului sistem de vot, prin alegerea șefilor de CJ direct de către cetățenii, baronii PSD au mai multe șansă să adune voturile cum se pricep mai bine, cu plasa, și să câștige un nou mandat.

Și această concesie făcută de Guvernul Orban pesediștilor ar putea trece în contul unei posibile înțelegeri cu Marcel Ciolacu. Liderul interimar al PSD se va putea lăuda în partid, înainte de Congres, că i-a salvat pe baroni de la moarte sigură în caz că Guvernul adopta OUG-ul referitor la alegerea șefului de Consilii Județene de către consilieri.

În scenariul în care se ajunge la anticipate, marii perdanți vor fi cei de la Alianța USR/ PLUS. Fără alegeri locale în două tururi, șansele partidelor conduse de Barna și Cioloș de câștiga mai multe primării scad dramatic, la fel forța de negociere cu PNL din moment cu nu va exista un al doilea dur la primari și nici șefi de CJ aleși de consilieri. Ce să mai negocieze?

În orice scenariu, miza Bucureștiului rămâne deschisă si favorabilă pentru USR/PLUS

Culmea este că anticipatele dorite atât de mult de USR și PLUS nu mai arată azi atât de seducător pentru cele două partide, fără alegeri în două tururi. Posibila înțelegere tacită între cele două mari partide zădărnicește planurile de creștere ale noului rising star din politica românească. Sistemul vechi de partide își conservă baza de putere.

Nici ALDE, PMP și UDMR nu câștigă din anticipate deoarece la cum arată sondajele acum riscă să nu mai treacă pragul electoral.

Dacă nu se va declanșa procesul anticipatelor acum, fiecare zi de întârziere face dificilă suprapunerea lor cu alegerile locale dat fiind că există un întreg calendar care trebuie respectat.

Deocamdată, nu este suta la sută sigur că se va și ajunge la anticipate. PSD a anunțat că va juca, că va propune premier din afara partidului și vor începe negocieri la sânge în Parlament pentru formarea unei majorități.

Nimic nu garantează acum că succesul moțiunii duce la anticipate, la fel cum nici căderea Guvernului Orban nu înseamnă că PSD se întoarce la putere. Vor fi câteva săptămâni de criză politică dificile, cu un guvern interimar legat de mâni și de picioare, care va trebui să țină cumva economia pe linia de plutire.