Anul 2019 are o importanță deosebită pentru România, atât din prisma preluării mandatului pentru Președinția Consiliul Uniunii Europene, cât și din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Pentru a preîntâmpina eventualele dificultăți înregistrate de membrii comunității românești din Regatul Unit, Home 0fiice este un instrument deosebit de important în acest proces de definitivare al vieții și al activității din UK, în calitate de cetățeni europeni. Acesta se referă la :
- informarea cetățenilor europeni, prin identificarea celor mai bune canale de comunicare și locuri de diseminare a informațiilor; din perspectiva persoanelor vulnerabile, Home Office (HO) recunoaște că cel mai bun răspuns este primit în persoană, și explorează implicarea medicilor de familie, a bibliotecilor etc.
- traducerea informațiilor cheie în toate limbile UE27; crearea unui videoclip suplimentar, pentru oamenii cu probleme de alfabetizare; utilizarea unui limbaj simplu; crearea unor postere și broșuri.
- sprijin pe componenta digitală, prin testarea sistemului cu aportul unor voluntari; asigurarea accesibilității aplicației digitale (i.e. persoane cu probleme de vedere); asigurarea de asistență digitală persoanelor care întâmpină dificultăți în utilizarea tehnologiei, similară cu cea oferită aplicanților din state terțe, care constă în trierea telefonică a cazurilor, acordarea de ghidare telefonică, în biblioteci sau, în cazurile complexe de imobilitate la domiciliu.
Componenta de asistență digitală nu are acoperire suficientă în Scoția și Irlanda de Nord, iar planurile HO sunt de a organiza sesiuni de ghidare pentru grupuri, în loc de discuții individuale.
Home Office va stabili și un Customer Resolution Centre, un centru de asistență care va oferi consiliere înainte și în timpul procesului de definitivare al cetățenilor și al cărui personal va fi pregătit în a recunoaște semnele vulnerabilităților.
Reprezentanții Home Office au subliniat flexibilitatea solicitărilor din cadrul schemei, legată de posibilitatea de a furniza dovezi documentare alternative și de a lăsa o marjă de discreție în favoarea aplicanților, asigurarea formării funcționarilor în identificrea vulnerabilităților, crearea unor echipe de specialiști care să acopere cazurile complexe (copiii aflați în sistemul de protecție care nu se află în contact cu părinții).
De asemenea, Home Office ia în calcul existența unui formular fizic de aplicație, dar provocarea este de a identifica criteriile care ar preveni utilizarea acestuia în masa.
Comunitatea de români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este evaluată la aproximativ 400.000 de cetățeni români care lucrează, studiază sau trăiesc în UK.
În acest context, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni subliniază importanța informării, prevenirii și combaterii actelor de abuz de orice tip, de la abuzul prin muncă, prin cerșetorie, până la abuzul sexual etc. și recomandă românilor din UK să verifice în mod constant website-urile oficiale dedicate problematicii Brexit, precum și să se aboneze la newsletter-ul oferit de guvernul britanic, prin Home Office.