Hori Străvechi din Țara Lăpușului și a Maramureșului vor fi reprezentate într-un concert concert de muzică tradițională cu Nicolae Pițiș, Tezaur Uman Viu și Maria Casandra Hauși, Trofeul Maria Tănase, la Muzeul Național al Țăranului Român pe 13 septembrie.
Pe scenă vor urca şi Marius Sabo, vioară (ceteră); Adrian Iercoșan, chitară (zongoră); Dănuț Gheorghe Florea, dobă. Concertul de muzică tradițională din Maramureș este inspirat de grăitoarele versuri populare precum “Niculaie a lui Ion a lui Iacob din Fundătura din Lăpușul Românesc”. De mic copil a cântat la clăci, nunți “din gură”, “din frunză”, cu fluierul, trâmbița, claneta. Din 2012 deține titlul de“Tezaur Uman Viu”, proiect inițiat de către Ministerul Culturii și Unesco.
În 1976, a cântat pe coloana sonoră a filmului românesc Pintea, regizat de Mircea Moldovan, protagonist Florin Piersic.
Din 1999 a colaborat cu artiști ca Grigore Leșe, Ioan Pop și Grupul Iza, cu aceștia a umblat în lumea largă, Elveția, Germania, Franța, Polonia, Austria. Din 2007 horește în toată țara, mai mult alături de Maria Casandra Hauși. Aceasta din urmă îi urmează cu sfințenie darurile binecuvântate.
Maria Casandra hauși s-a născut în Baia Mare, Maramureș. A prins de la bătrânii locurilor meșteșugul fără vârstă al Horilor în grumaz (horea lungă).
Ucenică a școlii înalte de muzică din Cluj la clasa de canto a profesorilor Alexandru Fărcaș și Gheorghe Roșu. Laureată a Marelui Premiu și Trofeului Maria Tănase, a marcat și celebrat intrarea DOINEI în Patrimoniul Imaterial UNESCO prin lansarea albumului de muzică tradițională intitulat generic DOINA – Horea Lungă – Cântec arhaic românesc din Maramureș. Despre acest gen muzical, pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în țară și străinătate, mărturisește că este universul ei fără margini unde și-a găsit casa. Anul acesta în perioada septembrie – octombrie va fi una din vocile care vor crea un peisaj românesc nemaivăzut în incursiunea muzicală a turneului Roots Revival Romania dedicat Mariei Tănase.