Site icon TIMP ROMÂNESC

Ia prezentată ca obiect de artă, la Dublin

În cea de-a doua săptămână a Zilelor Culturii Române la Dublin, după câteva zile intense de dialoguri literare, muzică simfonică și film, a fost rândul artelor vizuale să împlinească desenul complex și divers al identității culturale românești în fața publicului irlandez.

Pe 14 octombrie, în spațiul expozițional al Casei Uniunii Europene din Dublin, a fost  vernisată expoziția „Măiastra – Povestea nespusă a iei”, realizată de Galeria Galateca împreună cu ICR și Muzeul Horniman din Londra. Cuvintele de deschidere au fost rostite de Barbara Nolan din Reprezentanța Comisiei Europene la Dublin, Manuela Breazu, ambasadoarea României în Irlanda, Roxana Gibescu, curator al expoziției, și, ca invitat special, Christy Burke, primarul Dublinului. Expoziția va rămâne deschisă până la 24 octombrie.

Devenită faimoasă datorită uneia dintre picturile lui Matisse și intrată în modă o dată cu generația hippie, bluza tradițională românească este rezultatul seducător al mai multor secole de inovație sartorială și de creativitate cromatică.

Expoziția aduce în centrul atenției ia ca obiect de artă, dar și ca simbol identitar. Nucleul expoziției – prezentată într-o primă variantă la București, în august 2013 – este constituit de o selecție de ii de patrimoniu etalate sub forma unei instalații artistice.

Acestea sunt însoțite de faimoasele fotografii de arhivă ale Majestății Sale Regina Maria în veșminte tradiționale românești, o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică provenind din colecția britanicei Beryl de Zoete și fragmente de texte antropologice și etnografice ce dezvăluie semnificația semnelor cusute pe ii.

Zilele Culturii Române la Dublin, desfășurate în perioada 7-25 octombrie 2014, sunt un program cultural amplu, organizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Ambasada României în Irlanda, care urmăreşte să pună în evidenţă, pentru publicul irlandez, o Românie a reuşitelor culturale superlative din domeniile muzicii, filmului, teatrului, reflecţiei intelectuale, literaturii şi artelor vizuale.

Exit mobile version