O purtăm la sărbătoare, o mutăm în valiza călătoare, o arătăm cu drag și dor – acel dor de nestăvilit, dor de a fi și a aparține.
Parte din zestrea încă transmisă din generație în generație, IA a călătorit după revoluție cu românii ce au migrat în toată lumea, și astăzi își țese în continuare povestea printre cei peste un milion de români stabiliți în Marea Britanie.
Pentru a marca Ziua Internațională a Iei, miercuri 21 iunie în Parlamentul de la Londra va avea loc un eveniment cultural de promovare și sărbătoare a cămășii tradiționale românești intitulat “IA Challenge 2023”, o inițiativă a UK România Group realizată cu sprijinul Ambasadei României la Londra și al multor reprezentanți ai comunității românești.
Românii din Marea Britanie au fost invitați să susțină evenimentul și să-l promoveze transmițând parlamentarilor care-i reprezintă un email prin care să-i invite să se alăture evenimentului de miercuri.
Diana Comșa, Ana Afloarei și Corneliu Berdilo (Emoție) vor expune cămăși tradiționale din mai multe zone ale României, vor povesti parlamentarilor britanici care vor răspunde invitaței românilor din UK despre acest simbol al culturii și tradiției românești, invitându-i totodată să îmbrace o ie și să posteze o fotografie cu IA pe social media.
Diana Comșa este autorul albumului ”Secretele Transilvaniei” care propune o incursiune pitorească în peisajul, meșteșugurile și viața rurală din Transilvania. Prefața cărții este semnată de Aura Woodward, fost director executiv al „Fundației Prințului de Wales” din România și fost corespondent BBC (propusă pentru preluarea conducerii ICR Londra), iar fotografiile au fost realizate de Gabriel Motica, artist și ambasador al turismului local. La acest eveniment, Diana va expune câteva cămăși tradiționale vechi din colecția personală și va oferi în dar deputaților britanici prezenți câteva exemplare ale cărții sale. Diana Pop Comșa este specialistă în marketing și absolventă a școlii de afaceri EDHEC din Franța.
Ana Afloarei este cunoscută în comunitatea românească din UK pentru că îmbracă românii și nu numai în portul românesc, dar și pentru târgurile românești pe care le organizează în Brent și Harrow, circumscripțiile Londrei cu cele mai mari populații de români. Ana este în sine o poveste de bucurie, voință, reinventare și succes la Londra. Îmbracă mii de români, adulți și copii, în port național în UK, promovează antreprenori români în Londra, este croitoreasă și totodată digital creator și va fi prezentă la eveniment de data aceasta pentru a îmbrăca deputații britanici într-o cămașă românească tradițională. Cu bucurie și mândrie, Ana va expune de asemenea costume autentice, țesute manual cu migală și dăruire, din zona Maramureșului, a Bucovinei și Moldovei, din colecția personală și a câtorva prieteni de nădejde, stabiliți și ei în UK.
Corneliu Berdilo este fondatorul organizației caritabile Emoție, a cărei misiune este să promoveze tradițiile populare românești, moldovenești și bulgare în rândul diasporei din Marea Britanie, sub semnul Mărțișorului (www.emotie.org). În fiecare primăvară echipa Emoție aduce la Londra zâmbete și mărțișoare pentru zeci de mii de est-europeni, iar de la începutul lui 2023 organizează cursuri gratuite de dansuri populare în centrul metropolei. Corneliu va fi alături de organizatorii IA Challenge 2023 pentru a promova portul popular românesc și moldovenesc.
Românii din UK sunt o comunitate importantă și tot mai vizibilă în societatea britanică, o comunitate care încă se dezvoltă și se integrează, a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor fiind limba română. Peste 1,4 milioane de români au aplicat pentru pre-settled sau settled status.