Site icon TIMP ROMÂNESC

Firma familiei fostului deputat comunist Grigore Petrenco, suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani

Procurorii ieșeni au fost sesizați de ANAF în legătură cu suspiciunile legate de activitatea firmei Atgaya din Iaşi, cu privire la o posibilă evaziune fiscală şi spălare de bani. O sesizare similară a fost transmisă și Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Firma Atgaya are ca obiect de activitate  distribuirea de produse cosmetice pentru celebrul Atelier Make-Up Paris.Potrivit informaţiilor publice, acţionar şi administrator al firmei este Svetlana Cotelnic (64 de ani), mama soţiei lui Grigore Petrenco, Lilia, care se ocupă efectiv de activitatea firmei. Deşi el este un susţinător înverşunat al ideologiei comuniste, soţia lui a cunoscut succesul în afaceri la Iaşi, iar în 2014 şi-a dublat cifra de afaceri din anul precedent deşi nu a declarat că ar fi lucrat cu vreun angajat, potrivit PROMPT MEDIA.

Deşi din momentul înfiinţării nu a declarat niciodată vreun angajat, datele raportate de societatea SC Atgaya SRL la AJFP Iaşi, publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, arată o evoluţie constantă a firmei. Astfel, după mai puţin de jumătate de an de la începerea activităţii, firma soacrei lui Petrenco a avut o cifră de afaceri de 10.000 lei şi pierderi de circa 29.000 lei, care pot fi justificate prin investiţia în înfiinţarea firmei. În numai un an, afacerile firmei au urcat până la peste 270.000 lei, doar că simultan au crescut şi pierderile până la 39.000 lei. Începând cu anul 2013, SC Atgaya SRL a început să devină profitabilă, soacra lui Petrenco reuşind să scoată un profit net de peste 63.000 lei, la o cifră de afaceri de 660.000 lei. De asemenea, concomitent cu creşterea cifrei de afaceri a crescut şi cuantumul datoriilor firmei, de la 145.000 în 2011, la peste 970.000 lei în 2013. În 2014, cifra de afaceri a crescut până la peste 1,2 milioane lei, iar profitul s-a diminuat nesemnificativ cu 2.000 lei. Totodată, cuantumul datoriilor firmei a crescut până la 1,3 milioane lei, în condiţiile în care valoarea activelor imobilizate este de 5.500 lei.

Inspectorii fiscali au analizat toată activitatea societăţii Atgaya de la înfiinţare şi până în vara anului 2015, verificând modul în care a fost declarată TVA aferentă tranzacţiilor derulate cu partenerii de afaceri și au descoperit nereguli la modul de calcul şi plată a TVA. Presa locală arată că rezultatele financiare aferente anului 2015 încă nu au fost făcute publice, însă din informaţiile „Ziarul de Iaşi” inspectorii fiscali au luat la puricat toată activitatea societăţii Atgaya de la înfiinţare şi până în vara anului 2015, verificând modul în care a fost declarată TVA aferentă tranzacţiilor derulate cu partenerii de afaceri. În urma inspecţiei fiscale, inspectorii au sesizat că firma soacrei liderului comunist Petrenco nu a declarat în totalitate TVA de plată, de unde a rezultat o „lipsă” la bugetul de stat de peste 160.000 lei, în condiţiile în care profitul net al societăţii în 2013-2014 a fost de 60.000 lei.

„Sub aspectul stabilirii stării de fapt fiscale, elementele expuse anterior au valoarea unor factori obiectivi, care dovedesc implicarea societăţii în derularea unor practici abuzive prin practica continuă a nedeclarării la organul fiscal a TVA de plată decât parţial, de natură a procura avantaje fiscale şi alte beneficii pentru entitatea implicată. Nedeclararea şi subdeclararea la organul fiscal a operaţiunilor comerciale efectuate şi neînregistrarea în totalitate în evidenţa contabilă sunt efectuate cu scopul eludării şi diminuării obligaţiilor fiscale”, potrivit documentului ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, Svetlana Cotelnic este acuzată de încălcarea art 9, alin. 1, lit a) şi b) privind faptele de evaziune fiscală, respectiv „ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile şi omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.

În ceea ce priveşte sesizarea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, inspectorii fiscali au remarcat existenţa unor sume nejustificate în contabilitatea societăţii. Aceste sume ar proveni de la soţia lui Grigore Petrenco, Lilia, care nu realizează venituri pe teritoriul României, potrivit evidenţei fiscale. Concret, la începutul anului trecut, Lilia Petrenco ar fi împrumutat firma cu peste 160.000 lei (n.r. – sumă aproximativ egală cu prejudiciul calculat de inspectori în urma inspecţiei fiscale) şi a ridicat numerar din casierie peste 230.000 lei. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, au fost prezentate mai multe contracte de creditări, Lilia Petrenco justificând că la baza acestora au stat „sume dobândite din surse legale din alte state (Republica Moldova şi Rusia) pentru dezvoltarea afacerii”. Inspectorii au solicitat Oficiului să efectueze verificări suplimentare faţă de Lilia Petrenco în baza art 10, lit k, din legea privind spălarea banilor, respectiv referitoare la „alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”.

În 2007, Grigore Petrenco a contribuit la înființarea ”Comunități moldovenești din România” rezervată moldovenilor născuți în Republica Moldova, declarați ca ”naționalitate” diferită de cea românească. Cunoscând legea română și bazându-se pe faptul că în dreptul României, cuvintele ”naționalitate” și ”cetățenie” înseamnă două lucruri diferite, Grigore Petrenco se aștepta ca autoritățile române să reacționeze interzicând-o, ceea ce s-a și produs prin decizia tribunalului din Pașcani (dosarul nr. 4094/866/2007).

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a fost inclus pe poziția a patra în lista candidaților din partea Partidului „PATRIA”, condus de Renato Usatîi, dar cu două zile înainte de alegeri partidul a fost exclus din cursa electorală, după ce Inspectoratul General de Poliţie al Republicii Moldova a prezentat probe potrivit cărora concurentul electoral Partidul „Patria” a utilizat 8,1 milioane de lei, care au fost trimişi din străinătate.

Pe 10 aprilie 2015 Grigore Petrenco a aderat la partidul „Casa Noastră — Moldova”, totodată fiind ales în calitate de președinte al partidului, iar în mai 2015 a candidat la funcția de primar al Chișinăului, obținând doar 0,21% din voturi.

Pe 6 septembrie 2015, în paralel cu protestele de amploare din Piața Marii Adunări Naționale, Grigore Petrenco cu un grup mic de persoane sub conducerea sa au organizat un protest în fața sediului Procuraturii Generale. Acțiunea s-a soldat cu violențe, 6 politiști fiind răniți, iar 5 persoane au fost reținute. Peste două zile Petrenco a primit 30 de zile de arest. Protestatarii ceruseră demisia procurorului general și ar fi vrut să intre cu forța în clădirea procuraturii și să-si instaleze corturi în fața acesteia.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciile activiştilor, au fost confiscate explozibil şi dispozitive explozive cu detonare de la distanţă, pistoale automate şi cu amortizor, muniţii, grenade şi aruncătoare de grenade, trotil şi detonatoare, precum şi cocteiluri Molotov. Totodată, au fost descoperite planuri generale ale unor instituţii de importanţă strategică, precum Comisia Electorală Centrală sau Teleradio-Moldova.

La sfârșitul lunii ianuarie, Judecătoria Rîşcani (Rep. Moldova) a respins cererea avocaţilor de eliberare a fostului deputat communist, hotărând ca acesta să rămână în arest preventiv împreună cu ceilalți activiști „Antifa”.

Exit mobile version