Noiembrie 2013 este pentru rețeaua institutelor culturale românești din străinătate o lună dedicată, cu precădere, teatrului.
Astfel, pe 2 și 3 noiembrie 2013 vor avea loc la Chișinău „Întâlnirile JTI“, realizate anul acesta în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău și Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din capitala Republicii Moldova. Evenimentul cuprinde două reprezentații ale spectacolului D’ale noastre/Ta Ra Ta Tam de Gigi Căciuleanu (producție a Teatrului Național București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava“ și a Fundației Art Production, cu sprijinul JTI și al Bibliotecii Naționale a României).
Alte două reprezentații ale spectacolului D’ale noastre/Ta Ra Ta Tam de Gigi Căciuleanu vor avea loc în perioada 23-24 noiembrie 2013 la Teatrul Național Dona Maria II de la Lisabona (Sala Garrett). Turneul de la Lisabona este organizat de Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei, cu sprijinul coproducătorilor spectacolului.
Spectacolul a avut premiera în iunie 2012. A fost prezentat în trei importante capitale europene, în cadrul „Anului Caragiale“: Paris (prestigiosul Espace Cardin), Londra (Cadogan Hall) şi Bruxelles (Palais des Beaux Arts/Bozar-Salle M). În 2013, a mai fost prezentat pe scena Teatrului Naţional „Ivan Vazov“ din Sofia, în cadrul unui schimb bilateral cu instituţia teatrală bulgară, fiind considerat cea mai bună producție tematică a „Anului Caragiale – 2012“. Reprezentarea a fost nominalizatâ la Premiile UNITER 2013 la două categorii: Cel mai bun actor în rol principal – Lari Giorgescu și Cel mai bun spectacol.
Se regăsesc în acest spectacol de teatru coregrafic atât protagoniştii pieselor de teatru semnate de Caragiale, cât şi personaje emblematice din Momente și schiţe. Sunt scene în care realismul voit al costumelor alternează cu absurdul și suprarealismul mişcărilor dansate de Ioana Marchidan, Ioana Macarie, Ramona Bărbulescu, Diana Spiridon, Rasmina Călbăjos, Lari Giorgescu, Cristian Nanculescu, Ştefan Lupu, István Téglás, Adrian Nour, Alexandru Călin, Arcadie Rusu – membri ai „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company“.Scenografia este semnată de Corina Grămoșteanu şi muzica de DJ VASILE, muzică „asezonată cu Beethoven, Mozart, Verdi şi altele“, inserturi „menite să universalizeze comportamentul personajelor“ – cum precizează însuşi Gigi Căciuleanu, cel care a alcătuit și coloana sonoră a spectacolului
„Am vrut să re-scriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultuoasa lume a lui Caragiale al nostru. […] Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe dintre acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. […] Un Caragiale revizitat în ziua de azi în care absurdul ionescian a devenit logică cotidiană. Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu d’ale noastre. Nu numai cele româneşti ci, în general, cu cele d’ale noastre: omeneşti.“, declară Gigi Căciuleanu.