Energia geotermală, în mare parte neexploatată, ar putea ar putea acoperi, în viitor, nevoile de electricitate, în creștere rapidă, ale planetei, estimează Agenția Internațională a Energiei (IEA), care a îndemnat companiile de petrol și gaze să investească în acest domeniu, adăugând și că sunt necesare reduceri de costuri pentru a genera o nouă generație de proiecte.
Potrivit raportului The Future of Geothermal Energy, energia geotermală ar putea acoperi 15% din creșterea cererii globale de energie electrică până în 2050, dacă vor fi reducse costurile proiectelor.
Acest lucru ar însemna desfășurarea a până la 800 de gigawați de capacitate geotermală în întreaga lume, oferind o producție anuală echivalentă cu cererea actuală de energie electrică a SUA și a Indiei la un loc.
Energia geotermală oferă abundență, surse de energie electrică extrem de flexibile și curate, care pot susține tehnologii regenerabile variabile, cum ar fi eoliana și solarul, completând în același timp alte surse cu emisii scăzute, cum ar fi nuclearul. Astăzi, geotermalul satisface aproximativ 1% din cererea globală de energie electrică. Cu toate acestea, pe baza unei noi analize, prima de acest fel, la nivel de țară, realizat în colaborare cu Project InnerSpace, raportul IEA arată că tehnologiile geotermale de ultimă generație au potențialul tehnic de a satisface cererea globală de electricitate și căldură de mai multe ori.
Energia geotermală se poate baza pe expertiza actualei industrii de petrol și gaze, folosind tehnicile și echipamentele de foraj existente pentru a merge mai adânc sub suprafața pământului pentru a profita de resurse
„Noile tehnologii deschid noi orizonturi pentru energia geotermală pe tot globul, oferind posibilitatea de a satisface o parte semnificativă a cererii de energie electrică în creștere rapidă la nivel mondial în siguranță și în mod curat”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.
”Mai mult, geotermala este o oportunitate majoră de a utiliza tehnologia și expertiza industriei de petrol și gaze. Analiza noastră arată că o creștere a energiei geotermale ar putea genera investiții în valoare de 1 trilion de dolari până în 2035, cu emisii scăzute”.
Geotermia convențională rămâne astăzi o tehnologie de nișă specifică locației, cu cea mai mare parte a capacității instalate în țările care fie au activitate vulcanică, fie falii tectonice, ceea ce face resursele mai ușor de accesat. Liderii actuali în spațiu includ Statele Unite, Islanda, Indonezia, Turcia, Kenya și Italia.
Dar noile tehnologii fac ca perspectiva geotermală să fie cu adevărat globală, deschizând potențialul de a beneficia de pe urma acesteia în aproape toate țările.
Raportul evidențiază că peste 100 de țări au politici în vigoare pentru solar fotovoltaic și eolian pe uscat, dar doar 30 au astfel de politici pentru geotermală.
Trecerea energiei geotermale pe agendele energetice naționale, cu obiective specifice și sprijin susținut pentru inovare și dezvoltare tehnologică, poate contribui în mare măsură la reducerea percepției riscului proiectului și la deblocarea de noi investiții.
Vizibilitatea clară, pe termen lung, a reglementărilor pentru investitori va ajuta la atenuarea riscurilor din etapele de început și să ofere vizibilitate asupra rentabilității investițiilor, ceea ce la rândul său va îmbunătăți competitivitatea costurilor proiectelor geotermale. Raportul constată că până în 2035 ar putea exista o scădere a costurilor cu 80%, până la aproximativ 50 dolari/MWh. Acest lucru ar face din geotermal cea mai ieftină sursă de dispecerizare cu emisii scăzute de energie electrică la egalitate cu instalațiile hidroenergetice și nucleare existente. La astfel de niveluri de preț, geotermalul ar fi, de asemenea, foarte competitiv cu solar fotovoltaic și eolian asociat cu stocarea bateriei. Raportul constată că investiția totală în geotermală ar putea ajunge la 1 trilion de dolari până în 2035 și la 2,5 trilioane de dolari până în 2050. De asemenea, exploatarea energiei geotermale ar putea crește și ocuparea forței de muncă, până la 1 milion de locuri de muncă până în 2030, potrivit raportului.
Industria petrolului și gazelor naturale poate juca un rol cheie în a face geotermia mai competitivă, pentru că până la 80% din investiția necesară presupune capacități și competențe care pot fi transferate din operațiunile existente de petrol și gaze. Nu numai că este o oportunitate pentru dezvoltarea de noi linii de afaceri în economia de energie curată, dar poate servi și ca acoperire împotriva riscurilor comerciale legate de scăderile viitoare previzionate ale cererii de petrol și gaze.
Într-o perioadă în care economia digitală și aplicațiile de inteligență artificială sunt în creștere puternică, raportul evidențiază potențialul energiei geotermale de a ajuta la alimentarea numărului tot mai mare de centre de date mari care stau la baza sectorului tehnologic.
Cu toate acestea, autorizațiile și birocrația se dovedesc a fi o barieră majoră în calea proiectelor geotermiei, care poate dura până la un deceniu până la punerea în funcțiune completă.
Raportul sugerează că guvernele ar putea simplifica procesele de autorizare prin consolidarea și accelerarea etapelor administrative. De asemenea, ar putea lua în considerare regimuri dedicate de autorizare geotermală separate de mineritul de minerale.