Site icon TIMP ROMÂNESC

Imigranţi prinşi la frontieră

Patru migranţi irakieni, care intenţionau să treacă ilegal frontiera ajutaţi de doi moldoveni, au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră de la Salonta.

“Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Salonta au depistat patru cetăţeni din Irak care încercau să iasă ilegal din România, ajutați de două călăuze, cetăţeni moldoveni, cu scopul de a ajunge în Spaţiul Schengen. Pornind de la acest caz, recomandăm cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 021.9590.

În data de 14.11.2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Salonta, au oprit pentru control, în jurul orei 19.30, pe raza localităţii frontieră Ciumeghiu, judeţul Bihor, un autoturism marca BMW, în care se aflau şase cetăţeni străini.

Poliţiştii de frontieră au procedat la legitimarea şoferului, constatând că acesta este L.P., în vârstă de 27 ani, cu cetăţenie română și R.Moldova.

În autoturism se aflau în calitate de pasageri încă cinci persoane, dintre care un cetățean din R.Moldova și patru cetățeni irakieni.

Deoarece nu-şi justificau prezenţa în zona de frontieră, persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului pentru verificări.

În urma verificărilor efectuate, lucrătorii noștri au stabilit că celălalt pasager este cetățean din R.Moldova, C.M, în vârstă de 24 de ani iar grupul de irakieni este format din 2 bărbaţi, o femeie şi un minor, adulții având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani, iar minora în vârstă de 11 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România”, precizează Poliţia de Frontieră printr-un comunicat de presă.

Cei doi moldoveni îi preluaseră pe irakieni din Timișoara, pentru a-i ajuta să treacă ilegal frontiera româno-maghiară de unde urmau să ajungă în Germania.

Migranţii sunt cercetați penal pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzele – pentru trafic de migranţi, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale.

Pornind de la acest caz, Poliţia de Frontieră recomandă cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 021.9590.

Totodată, sursa citată reaminteşte că ”fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi art.263 Cod penal”.

Exit mobile version