Ziua Imnului Național a fost sărbătorită și la Consulatul României la Cernăuți, eveniment la care a fost transmis și mesajul Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Evenimentul găzduit de consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, a început cu intonarea imnului național, iar românii prezenți au asistat și la un moment de rugăciune.
Românii care au participat la acest moment de sărbătoare s-au bucurat și volumului „Comuna Grămești, Județul Suceava – monografie”.
“Acest moment este foarte important pentru noi pentru că este în zi de sărbătoare și pentru că reprezintă un proiect pentru mai multe societăți naționale și culturale din regiunea Cernăuți și din România. Misiunea noastră diplomatică susține proiectele identitare și culturale pe care le promovează statul român, statul ucrainean și comunitățile românești din Ucraina în acest proces de promovare ale valorilor noastre identitare”, a subliniat consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.
”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989, notează Euromedia Bucovina.
Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.