Site icon TIMP ROMÂNESC

Împătimiți de trecutul popoarelor

sursa foto: http://interregionews.eu

La Apșa de Jos, în incinta Muzeului Etnografic al românilor din Transcarpatia,  în prima decadă a lui aprilie  a fost organizată o masă rotundă, care a adunat  muzeografi și muzeologi din  Transcarpatia, Bucovina, Verhovina, Ucraina  și din  Sighetu Marmației, Negresti Oaș, Satu Mare, Baia Mare, România. Ideea  și organizarea a apartinut Consulatului General al României la Cernăuți cu susținerea Administrației regionale de stat din Transcarpatia, anunță Inter Regio News.

Oamenii, împătimiți de trecutul popoarelor din care fac parte și  de păstrarea partimoniului, tezaurului cultural  s-au adunat pentru a-și prezenta fiecare instituția muzeală și de a stabili   din multitudinea de probleme cu care se confruntă   acele câteva ce se pot cristaliza într-o idee  bine argumentată de proiect, ce urmează a fi  prezentat  structurilor europene  pentru a putea obține  asistență financiară din partea Uniunii Europene.

Atât ucrainenii cât și românii au subliniat în discursurile lor, că muzeele  trebuie să existe în pofida tuturor încercărilor, pentru că ele  demonstrează  vechimea, puterea, frumuseţea, bunătatea şi organicitatea unei culturi tradiţionale, care aproape că nu mai există ca un scop în sine, si că e necesar de a arăta  coerent şi inteligibil frumuseţea şi bogăţia unei lumi care ar putea părea mai săracă decât a noastră.

În Franţa, țara  celor mai frumoase muzee, generaţia lui 1968 cerea arderea muzeelor, Ce ar fi fost această țară europeană fără muzee?

Realitățile secolului  XXI cer  ca muzeele  cele tradiționale, dar și cele apărute recent  să  fie ca  un organism eficient, elastic şi deschis spre lume.  Se cere ca muzeele să fie vii, să funcționeze, așa  că la Negrești Oaș, unde conform afirmațiilor directorului acestei instituții, doamna Natalia Lazăr,  funcționează atât pălincia, cât și vâltoarea, iar unicul olar din Țara Oașului  prezintă pentru tineri master-clas, ateliere de creație.

Muzeul  trebuie să atragă cât mai multi vizitatori, și cine știe, poate  să devină și sursa certă de venituri. Căci patrimoniul trebuie “răspândit” pentru că are valoarea luminii, răspândit prin studii, afişe, vederi, cărţi de popularizare, fotografii  expuse pe net, care să-ţi arate mai ales omul vechi, tradiţional, să redea respirația epocilor  demult uitate.
Cu susținerea  finaciară a  Uniunii Europene  muzeele din Carpați  vor deveni  așezăminte de cultură, ce mărturisesc  prin obiecte-martiri, că sunt  și doresc să devină muzee  ca un cântec, ca o respiraţie vie. Bugetul Programului operațional România –Ucraina, instituit  de Comisia Europeană constituie  60 milioane  euro și custozii memoriei noastre –muzeografii speră, că  pentru păstrarea patrimoniului  istoric și cultural al popoarelor din Carpati  și muzeele vor  beneficia   de  asistența Uniunii Europene. – redactor Elvira Chilaru, Transcarpatia, Ucraina

Exit mobile version