Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, 5 iunie, cu reprezentanții companiilor românești din domeniul aeronautic care participă, în perioada 5-9 iunie, la expoziția de profil ILA 2024, de la Berlin. Din delegație au mai făcut parte șeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Leonard Baraboi.
Discuțiile cu expozanții din țara noastră s-au axat pe cele mai eficiente soluții de cooperare în domeniul producției şi afacerilor cu celelalte firme participante, precum și pe promovarea propriilor produse pe plan internațional.
Ministrul Tîlvăr a apreciat ca deosebit de importantă participarea reprezentaților industriei naționale de apărare, atât cu capital de stat, cât și privat, la acțiunile de promovare de nivel înalt, cum a fost recenta ediție a Expoziției internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securității naţionale şi securității private – BSDA 2024 de la București, unde au fost prezente peste 400 de companii românești și străine din 35 de țări, solicitând reprezentanților companiilor românești prezente la Berlin puncte de vedere referitoare la posibilitățile de îmbunătățire a organizării viitoarei ediții, care este deja recunoscută drept cel mai mare eveniment de acest gen din Europa de est.
„Așa cum spuneam și la BSDA 2024, industria de apărare este deosebit de importantă pentru Ministerul Apărării Naționale. Avem o cooperare foarte bună cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, căutând împreună cele mai bune soluții pentru fructificarea oportunităților oferite firmelor de profil din România de programele de înzestrare ale armatei”, a precizat ministrul Tîlvăr.
În mediul de securitate complex de astăzi, în care eforturile strategice ale României se concentrează pe creșterea capacităţii de apărare la nivel naţional şi în cadru aliat, ministrul a spus că Armata va continua să achiziționeze echipamente şi tehnică militară performante, care să asigure capabilitățile necesare îndeplinirii misiunilor şi angajamentelor asumate față de NATO și față de cetățenii români.
De asemenea, Angel Tîlvăr le-a făcut cunoscut expozanților români că, inclusiv în discuțiile pe care le-a avut la ILA cu reprezentanți ai marilor companii internaționale de profil, a susținut implicarea firmelor românești în vederea realizării în țară a unei părți cât mai mari a echipamentelor de ultimă generație, ceea ce va permite crearea de noi locuri de muncă în acest domeniu strategic.
În perioada 4-6 iunie, o delegație condusă de ministrul apărării naționale participă la evenimentul organizat de Asociația Industriei Aerospațiale germane – ILA BERLIN 2024. Expoziția, una dintre cele mai mari din lume în acest domeniu, se organizează din doi în doi ani, începând cu anul 1909, odată cu organizarea primului târg independent de aviație din lume (The First Independent Air Show), când la Frankfurt pe Main a fost organizată prima expoziție internațională de dirijabile. Nu a fost doar primul târg independent de aviație din lume, ci și prima platformă internațională de comunicare aeronautică în sectorul aviației.
Printre premierele care au marcat istoria expoziției, este cea din 1968, când vedeta incontestabilă a fost avionul experimental Do 31 E al lui Dornier, singura aeronavă de transport din lume care putea decola și ateriza pe verticală datorită motoarelor sale pivotante, dar și demonstrația aeronavei de recunoaștere și luptă VFW-Fokker VAK 191 B, care a decolat și pe verticală.
De asemeena, în 1970, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a participat la expoziția organizată la Hanovra, prezentând două avioane – Kamov KA-26, un elicopter ușor multifuncțional cu două rotoare cu trei pale contrarotative și Yakovlev Yak-40, un avion cu trei motoare de pasageri pentru distanțe scurte. Tot atunci, aeronava engleză cu decolare verticală Hawker Siddeley „Harrier Mark 1” a impresionat, iar o altă premieră a anului 1970 au fost prezentarea avioanelor fără pilot pentru operațiuni speciale civile și militare.
La ediția din acest an a expoziției participă peste 600 de firme de profil, România fiind reprezentată de Aerofina, Aero Part Expert, Aerospace Services, Aerostar, Alro, Avioane Craiova, Gm&T International 2000 și Straero, sub mottoul „Împreună în viitor”.
Cu domeniile Aviație, Spațiu, Apărare & Suport, Mobilitate Aeriană Avansată și Furnizor, ILA 2024 este organizată de BDLI (Asociația Federală a Industriei Aerospațiale Germane) și Messe Berlin și prezintă întregul lanț valoric al industriei aerospațiale.
Comisia Europeană este partener strategic al ILA Berlin în 2024.