În 265 de localități din cele 898 de localități din Rep. Moldova, duminică 19 noiembrie, va avea loc turul doi pentru alegerea primarilor, iar în alte 8 localități scrutinul se va relua.
La scrutinul din 5 noiembrie au participat peste 1,47 milioane de alegători, dintre aceștia 55,36% fiind femei și 44,64 % – bărbați.
Potrivit Codului electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la procesul de votare. În urma alegerilor locale de duminică, 5 noiembrie, primarii au fost aleși în 623 de localități.
În celelalte 265 de localități niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate. În termen de 2 săptămâni, primii doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi vor intra în turul al doilea al alegerilor. În 8 localități, a fost înregistrată o prezență la urne de sub pragul de 25% (sat. Sămănanca, rn. Orhei, sat. Cunicea, rn. Florești, com. Nicolaevca, rn. Florești, sat. Chirsova, UTA Găgăuzia, sat. Aluatu, rn. Taraclia, sat. Cotovscoe, UTA Găgăuzia, com. Salcia, rn. Taraclia și sat. Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia). În cazul acestor circumscripții, după nevalidarea alegerilor, Comisia Electorală Centrală va dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a repetării scrutinului, în baza acelorași date din listele electorale, cu aceleași candidaturi și aceleași consilii și birouri electorale.
La fel, în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, unde nu au avut loc alegeri pentru funcția de primar, precum și în satul Cealîc, raionul Taraclia, unde nu a fost ales consiliul local, Comisia Electorală Centrală va examina condițiile pentru organizarea alegerilor parțiale.
Conform noilor prevederi ale Codului electoral, legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși, vor atribui și valida mandatele consilierilor și ale primarilor aleși, vor confirma lista candidaților supleanți. Persoana aleasă concomitent în funcțiile de primar și consilier local va prezenta consiliului electoral de circumscripție consimțământul de a fi validată în una dintre aceste funcții.
Timp de 3 luni de la confirmarea rezultatelor alegerilor, buletinele de vot și listele electorale se păstrează la inspectoratele teritoriale de poliție, după care vor fi distruse.
Candidații intrați în turul al doilea nu pot cheltui bani pentru campania electorală atât timp cât CEC nu a anunțat oficial data următorului scrutin.