Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate și externate din unități spitalicești: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 217 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 126 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 25 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. – Grupul de Comunicare Strategică
* * *
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță că românii din afara țării aflați în dificultate din cauza crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus (COVID-19) vor avea la dispoziție o PLATFORMĂ ONLINE (https://code4.ro/ro/apps/diaspora-hub/) prin care pot cere sprijinul autorităților, ONG-urilor sau grupurilor de acțiune formate peste hotare.
Platforma Diaspora Hub este rezultatul parteneriatului dintre Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și asociația neguvernamentală Code4Romania, care a lucrat pro-bono la acest proiect.
Invităm asociațiile românilor din străinătate, bisericile românești, grupurile de acțiune care doresc să îi sprijine pe românii care au nevoie de ajutor sau de informații să se înscrie pe platformă, completând chestionarul de mai jos:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdcaBJGO4c5yKbYUw…/viewform
Platforma va fi operațională în curând, dar asociațiile, bisericile și grupurile de acțiune care doresc să ajute pot completa formularul încă de pe acum.
Ulterior acestui moment, românii aflați în dificultate vor putea fi ghidați ușor către grupurile care le pot oferi sprijin, fie că vorbim despre livrarea unor cumpărături de sprijin cu traduceri, informații utile sau alte forme de asistență atât de necesară în această perioadă.