Deputatul Mircea Lubanovici atrage atenția că în legislația românească privind adopțiile internaționale există încă multe lacune legislative şi de procedură, care trebuie urgent rezolvate.
”Deşi adopţiile internaţionale pentru cetăţenii români stabiliţi în străinătate au fost redeschise încă din 7 aprilie 2012, primele trei adopţii către SUA s-au realizat abia în ultima lună. Este regretabilă durata ridicată a procedurilor – un an şi trei luni şi, respectiv, 11 luni. Nu putem rămâne indiferenţi la întârzierea adopţiilor din cauza dosarelor incomplete. Este evident în acest caz că informaţiile nu au fost complete, iar cerinţele nu au fost cunoscute cu exactitate de solicitanţi”, afirmă Lubanovici.
”În cazul bunăstării copiilor, suntem datori să depăşim diferenţele politice și să facem tot posibilul pentru a asigura şanse reale la educaţie şi dezvoltare copiilor abandonaţi”, a declarat deputatul pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc.
În opinia parlamentarului, procedurile trebuie simplificate, iar cei interesați să primească informații clare, astfel încât să poată face dovada că îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru a adopta un copil.
Deputatul arată că, deşi până în prezent s-au primit 58 de solicitări de adopţie internaţionale, doar 38 de dosare sunt complete. ”Amânarea rezolvării problemelor nu este niciodată eficientă, iar în cazul copiilor abandonaţi, acest timp pierdut nu înseamnă decât mai multă suferinţă şi prelungirea perioadei în care familia reprezintă doar un concept din manuale”, mai spune Lubanovici.