Guvernul României a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanșează procesul de ieșire din Uniunea Europeană. Executivul de la București anunță decizia de a se implica activ în protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români din Marea Britanie, în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu UK post-Brexit și în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.
În acest context, reprezentarea și protejarea intereselor cetățenilor români din Marea Britanie devine prioritară pentru Executivul român. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, ca, în prima parte a lunii aprilie, să se deplaseze în Marea Britanie pentru a discuta cu membrii comunității românești și cu autoritățile britanice.
În cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru românii de pretutindeni va reitera disponibilitatea părţii române de a coopera cu autorităţile britanice şi cu instituţiile europene pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie. “Suntem preocupați de protecţia drepturilor şi a intereselor cetăţenilor români care trăiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară asigurarea unui tratament egal şi echitabil pentru cetăţenii români în raport cu cetăţenii celorlalte state membre”, a afirmat ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac.
În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului a fost constituit un mecanism inter-ministerial care să fundamenteze mandatul general și mandatele sectoriale ale României și să urmărească negocierea ieșirii Marii Britanii din UE. Acest mecanism este organizat astfel:
Ø Consiliul inter-ministerial pentru Brexit – care va oferi liniile politice pentru definirea pozițiilor României, mandatul general și mandatele sectoriale, urmând să fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu va fi condus de primul-ministru și coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componența lui vor face parte mai multe ministere.
Ø Comitetul de pilotaj – care va urmări procesul de negociere UE-UK
Ø Comitetul de coordonare a afacerilor europene – care va asigura o informare constantă a tuturor ministerelor și va oferi cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale
Ø Grupuri de lucru inter-ministeriale, organizate la nivel tehnic. Primele trei grupuri de lucru vor urmări fundamentarea poziției României pe următoarele trei domenii de negociere: libera circulație a persoanelor, implicațiile la nivelul bugetului UE, relațiile externe și de securitate.
Acest mecanism inter-ministerial a fost aprobat printr-un Memorandum adoptat de Guvern în ședința din 22 martie, în condițiile în care dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană, precum și exemplul altor state au arătat importanța organizării, la nivel național, a unei structuri de coordonare pe tema dosarului Brexit.