Site icon TIMP ROMÂNESC

În februarie 2019, România va organiza, în premieră, un Consiliu informal JAI

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a avut o întrevedere cu comisarul european pentru Uniunea securității, Julian King, ocazie cu care cei doi oficiali au purtat discuții despre stadiul pregătirii MAI, din perspectiva preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, anul viitor.Ministrul Carmen Dan a declarat că odată cu preluarea Președinției Consiliului UE, România va organiza, în luna februarie 2019, în premieră, un Consiliu informal Justiție și Afaceri Interne, prilej cu care vor fi prezenți la București miniștri de Interne și Justiție din Uniunea Europeană. MAI a planificat deja măsurile de securitate necesare bunei desfășurări a acestui important eveniment din cadrul Președinției.

De asemenea, pe componenta de Afaceri Interne, MAI va organiza anul viitor, în mai multe localități din țară, 19 reuniuni pe diverse problematici.

„Motto-ul Președinției noastre este Coeziunea – o valoare comună europeană, iar el reflectă nevoia imperioasă de unitate și cooperare între statele membre, precum și nevoia de mai multă coeziune economică, socială și teritorială, așa cum este prevăzută de tratatele Uniunii Europene. Programul nostru se va concentra pe patru piloni, respectiv: Europa convergenței, Europa securității, Europa ca actor global și Europa valorilor comune”, a precizat ministrul Carmen Dan.

În cadrul discuțiilor despre componenta de afaceri interne din Programul național, ministrul român a subliniat preocuparea MAI de a contribui la definirea răspunsului Uniunii pentru o gamă largă de chestiuni precum securitatea internă a UE, funcționarea spațiului Schengen, gestionarea frontierelor externe.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre lupta împotriva terorismului și nevoia de a avea o legislație care să permită protejarea cetățenilor, în special tinerii și copiii, de pericolul radicalizării. Cu această ocazie, ministrul Carmen Dan a remarcat că inițiativa recentă a Comisiei Europene privind prevenirea diseminării conținutului terorist în mediul online poate contribui la realizarea acestui obiectiv.

La rândul său, comisarul european a menționat necesitatea transpunerii în legislația națională a măsurilor adoptate la nivel european. A amintit faptul că în luna septembrie a anului trecut a vizitat Unitatea de Informații despre Pasageri (PNR UE) din cadrul Poliției de Frontieră, ocazie cu care a putut să constate preocuparea României în această direcție, rezultatele fiind chiar mai bune decât cele înregistrate în unele state membre care au notificat deja transpunerea directive referitoare la PNR UE.

Totodată, comisarul European a subliniat faptul că preluarea de către România a președinției Consiliului UE va avea loc într-un context plin de provocări. Țara noastră va avea un rol important în setarea cadrului și a perspectivelor la nivel European. Din acest punct de vedere dl. King a menționat importanța asigurării resurselor financire necesare implementării politicilor în materie de securitate internă.

Exit mobile version