Site icon TIMP ROMÂNESC

În februarie vor fi livrate 33 milioane de doze de vaccin în Europa, dublu față de ianuarie

În luna februarie vor fi livrate 33 milioane de doze de vaccin în Europa, față de 15 milioane în ianuarie, anunță europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță. În martie, cantitatea livrată va ajunge la 55 milioane de doze.

Nicu Ștefănuță a participat la audierea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a directorului Sandra Gallina, din cadrul Comisiei Europene, Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară.

”Am fost asigurați de Comisia Europeană că se iau toate măsurile pentru mai multe doze de vaccin disponibile în Europa, cât și pentru eventualitatea în care va fi nevoie de vaccinuri noi care să combată noile variante de virus. Pentru a atinge obiectivul de vaccinare de 70% a populației adulte europene până în toamnă, Comisia Europeană a semnat un nou contract cu BioNTech, pentru încă 300 de milioane de doze. Se așteaptă, de asemenea, aprobarea de noi vaccinuri, pentru companiile care încă nu au depus cererea de punere pe piață, precum Johnson&Johnson și CureVac, astfel încât Uniunea Europeană să beneficieze de 300 milioane de doze de vaccin între aprilie și iunie, față de 100 de milioane în primul trimestru. Din acestea, României îi revine o cotă-parte proporțională cu populația. Conform principiului proporționalității, fiecare stat comandă dozele de vaccin de la companiile producătoare în limita cotei ce-i revine. Unele state au început, recent, să publice exact cota lor de vaccinuri. Apreciez că transparența este o bună modalitate de a combate și speculațiile și știrile false. De asemenea, Comisia face eforturi pentru a găsi noi capacități de producție și încurajează cooperarea în interiorul industriei farmaceutice, astfel încât acolo unde există linii de producție apte de a produce vaccin, să fie utilizate în condiții optime”, a declarat Ștefănuță.

Referitor la ajutorul pentru țări vecine precum Republica Moldova, Comisia încurajează statele membre să facă donații de vaccinuri atunci când este posibil. În aceeași măsură, Uniunea Europeană a finanțat cu 800 de milioane de euro COVAX, inițiativa globală menită să ofere acces rapid și echitabil la vaccinurile COVID-19 pentru toate țările, indiferent de gradul de dezvoltare economică.

 

Exit mobile version