Site icon TIMP ROMÂNESC

În Italia vor fi deschise cele mai multe secții de votare pentru cetățenii moldoveni din afara granițelor

Cetățenii moldoveni cu drept de vot care se află pe teritoriul României duminică, 20 octombrie, când au loc referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova și alegerile prezidențiale își pot exprima opțiunea în cele 16 secții de votare amenajate e teritoriul României.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțată că va găzdui, în sediul său din strada Eugeniu Carada nr. 1, Sectorul 3, două secții de votare organizate de Ambasada Republicii Moldova în România.

Totodată, cetățenii moldoveni aflați în București vor putea să își exercite dreptul de vot duminică, 20 octombrie a.c., la secția de votare care va fi organizată de Ambasada Republicii Moldova în România în incinta clădirii din strada Stavropoleos nr. 6, Sectorul 3.

Comisia Centrală Electorală a Republicii Moldova a decis înființarea, pentru cetățenii moldoveni care se află în afara granițelor, a 234 de secții de vot. Cele mai multe (60) vor funcționa în Italia. De asemenea, în Germania vor fi deschise 26 de secții de votare, iar în Franța – 20. În SUA și România (în centrele universitare) vor fi deschise câte 16 secții de votare. CEC a decis deschiderea a 5 secții de votare în Federația Rusă.

Duminică 20 octombrie 2024, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale la termen, acesta fiind al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Pentru scrutinul prezidențial din acest an, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 candidați din 13 grupuri de inițiativă care au depus semnături pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Înregistrarea lui Igor Munteanu, candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, a fost respinsă din cauza numărului insuficient de semnături valide, iar Alexandru Arseni, desemnat de adunarea cetățenilor, nu a depus cererea la CEC.

În aceeași zi cu scrutinul ordinar pentru alegerea președintelui țării, în Republica Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

La referendumul republican pentru modificarea Constituției în vederea integrării europene a Republicii Moldova au fost înregistrați 15 participanți: 14 partide politice și un bloc electoral format din trei partide. Dintre aceștia, două (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul “Renaștere”) s-au pronunțat împotriva parcursului european al Republicii Moldova, iar celelalte 13 (Partidul Verde Ecologist, Mișcarea “Respect Moldova”, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Blocul electoral “Împreună”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Mișcarea Alternativa Națională, Partidul “Democrația Acasă”, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul “NOI”, Partidul Reîntregirii Naţionale “Acasă”, Partidul Social Democrat European și Partidul “Voința Poporului”) susțin opțiunea ”DA”. Totodată, două cereri de înregistrare au fost respinse de Comisia Electorală Centrală, iar alte două formațiuni au anunțat că vor boicota referendumul, îndemnând cetățenii să nu participe.

 

Exit mobile version