Site icon TIMP ROMÂNESC

În Moldova a început în recensământul

Începând de astăzi și până pe 25 mai, circa 12.000 de recenzori îi vor chestiona pe cetăţeni şi le vor înregistra proprietăţile. Şefa Serviciului informare şi comunicare cu mass-media al Biroului Naţional de Statistică (BNS), Natalia Rotaru, a declarat că recenzorii vor merge pe la case în intervalul cuprins între orele 08.00 și 20.00, transmite ipn.md.

Fiecare recenzor va chestiona persoane din 120 de case (apartamente). Cetățenii vor trebui să completeze trei chestionare: unul individual, altul referitor la locuință, iar al treilea referitor la spațiul de locuit colectiv. Persoanele aflate temporar pe teritoriul R. Moldova vor trebui să completeze şi ei un chestionar de ședere temporară. Potrivit Nataliei Rotaru, timpul maxim pentru completarea chestionarelor nu va depăși 40 de minute.

În plus, persoanele care, din motive personale sau din neîcredere, nu vor permite accesul recenzorilor în casă, vor putea completa chestionarele la primăriile localităților de domiciliu, unde există un recenzor de serviciu. La Chișinău, în acest scop, sunt deschise 57 de sectoare, care coincid cu adresa secțiilor de votare deschise în timpul alegerilor.

Potrivit directorului general adjunct al BNS, Ina Maslo, chestionarele nu vor putea fi falsificate, deoarece acestea conțin coduri speciale. Cetățenii îi vor putea recunoaşte pe recenzori după adeverinţele speciale, care conțin semnătura primarului localităţii. Rezultatele recensământului ar putea fi anunţate în luna decembrie.

Inițial, actualul recensământ fusese programat în perioada 1-14 aprilie, dar a fost amânat de Parlament, la propunerea a șase membri ai Comisiei juridice și de imunități, care au invocat motive financiare.

Persoanele recenzate vor trebui să completeze patru tipuri de chestionare: 1CL – Chestionar clădire locuință, 2P – Chestionar persoană, 3SCL – Chestionar spațiu colectiv de locuit și 4S – Chestionar pentru persoana cu şedere temporară pe durată de până la 12 luni.

În cadrul chestionarului referitor la persoană, cetățenii trebuie să răspundă și la întrebări legate de caracteristicile etno-culturale. Persoanele chestionate vor trebui să precizeze, la libera declarație, care le este naţionalitatea (apartenenţa etnică).

La recensământul din acest an, se vor colecta în premieră și informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din Rep. Moldova își propune să obțină date despre numărul populaţiei, repartizarea ei teritorială, caracteristicile demografice, etno-culturale, educaţionale şi economice, fondul de locuinţe şi clădiri de locuit, și să evalueze condiţiile de trai. Acest exercițiu va curprinde și cele mai mici localități din țară.

Informația din chestionar este confidențială.

Categoriile de populaţie supuse intervievării vor fi persoanele cu reşedinţă obişnuită în R. Moldova, persoanele temporar absente, aflate la muncă şi la studii peste hotare, personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale Rep. Moldova, persoanele cu reşedinţă temporară în R. Moldova.

Recensământul din acest an a fost aprobat prin hotărâre de guvern în 2010.

Ultimul recensământ în R. Moldova a avut loc în octombrie 2004. Potrivit recomandărilor ONU şu EUROSTAT, perioada dintre recensăminte nu trebuie să depăşească zece ani.

Instituția responsabilă de asigurarea metodologiei, organizarea şi efectuarea recensământului, prelucrarea datelor obţinute, generalizarea şi diseminarea rezultatelor este Biroul Naţional de Statistică.

Rep. Moldova este prima țară din spațiul ex-sovietic care realizează un asemenea recensământ, când se va număra nu doar populația, ci și locuințele, ca și în Uniunea Europeană.

 

Exit mobile version