O delegație a Grupului de Prietenie pentru România din Parlamentul Marii Britanii s-a întâlnit cu subsecretarul de Stat Victor Ionescu și cu experți ai Grupului pe Afaceri Europene din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.Discuțiile s-au concentrat pe situația românilor aflați în Marea Britanie, în context Brexit, și pe modalitățile prin care statul român își propune să vină în sprijinul acestora pentru garantarea drepturilor și libertăților cuvenite în calitate de cetățeni ai spațiului european, mai ales că România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene la începutul anului 2019.
Potrivit unui comunicat de presă, partea britanică a dat asigurări că cetățenii români sunt bine integrați în societate, că reprezintă un factor important în dezvoltarea socio-economică a Marii Britanii și că se vor depune toate diligențele guvernamentale pentru a le oferi acestora siguranță și integritate.
Subsecretarul de Stat a subliniat la rândul său că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni se implică activ în procesul de informare a românilor care trăiesc, lucrează sau studiază în UK, alături de misiunea diplomatică a României la Londra, cu privire la efectele post-Brexit și la noile măsuri care îi vizează pe toți cetățenii UE după retragerea Marii Britanii din Uniune. Totodată, partea română a adus în discuție problematica fenomenului de sclavie modernă la care sunt expuși românii, evidențiind buna colaborare cu statul britanic în vederea stopării acestuia, precum și măsurile implementate deja de Guvernul României pentru prevenirea și combaterea abuzurilor de orice tip atât prin intermediul ministerului și al Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, cât și prin Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Victor Ionescu a reamintit că „Este pentru prima dată când toate ministerele din România și toate instituțiile abilitate își dau mâna pentru o asemenea campanie. De aceea, îmi exprim speranța că prin astfel de demersuri vom reuși, încet și sigur, să atenuăm cazurile dificile și de ce nu, în timp, să facem ca românii să fie feriți de asemenea situații. În acest sens este pentru noi un imbold să vă avem parteneri în stoparea acestor fenomene.”
Cele două părți au agreat continuarea inițiativelor de informare în vederea evitării formelor de abuz asupra cetățenilor români, precum și intensificarea dialogului privind pașii pe care românii trebuie să-i parcurgă post-Brexit. Membrii delegației au precizat că în perioada următoare vor avea loc dezbateri parlamentare intense în UK referitoare la „Immigration bill” (legislația privind imigranții), iar ulterior acestora se va realiza o campanie de diseminare a informațiilor pe acest subiect.
Din delegația primită de subsecretarul de Stat au făcut parte reprezentanți ai Partidului Conservator, Partidului Laburist, ai Partidului Scoțian, precum și ai misiunii britanice în România.