Proiectul Casa Enescu din Mihăileni va fi susținut și printr-o expoziție care va fi deschisă cu prilejul recitalului susținut de Ilinca Dumitrescu (pian) și Sherban Lupu (vioară), pe 11 noiembrie, la Atheneul Român. În cadrul acestuia, participanții au ocazia să susțină restaurarea casei și înființarea unui centru educațional muzical.
Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Ordinul Arhitecților din România.
Construită de bunicii din partea mamei ai compozitorului român, casa din Mihăileni, jud. Botoșani, a fost clasată în regim de urgență ca monument istoric la finele lunii octombrie, în urma acțiunilor Societății Internaționale „George Enescu” din Viena.
De asemenea, în iunie 2014, Ordinul Arhitecților din România, prin filialele București și Nord-Est, alături de Fundația Pro Patrimonio, au inițiat o intervenție de urgență pentru protejarea casei, realizată cu sprijinul autorităților și al comunității locale. În continuare, se urmărește valorificarea potențialului memorial al imobilului și transformarea acestuia într-un centru educațional muzical, iar bugetul necesar pentru restaurarea casei este de aproximativ 30.000 Euro.
Expoziția dedicată proiectului va putea fi văzută în rotonda Ateneului, în pauza recitalului din 11 noiembrie, când maestrul Sherban Lupu va lansa ultimele două volume din seria „George Enescu – lucrări inedite”. Cu acest prilej se vor putea face donații pentru susținerea proiectului, fiind posibilă și înscrierea în organizație. Contribuțiile anuale ale membrilor urmează să fie direcționate tot spre acest proiect.
Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în Marea Britanie şi Franţa, înființată în anul 2000 de arhitectul Șerban Cantacuzino. Principalele obiective sunt salvarea, conservarea şi restaurarea patrimoniului construit, susținerea lobby-ului pentru protejarea acestuia, sprijinirea restaurării şi valorificării sustenabile a clădirilor și siturilor istorice, promovarea meşteşugurilor şi tehnicilor tradiţionale din construcţii.
Prin proiectele și activitățile sale, Fundația Pro Patrimonio susține ideea că patrimoniul este responsabilitatea fiecărui cetățean și constituie un element formator al identității sociale. În prezent, Fundația are peste 100 de voluntari, în special tineri, care se implică în proiectele destinate salvării patrimoniului, educației și conștientizării importanței sale.