Site icon TIMP ROMÂNESC

În UE există aproximativ un milion de consumatori de opioide cu risc ridicat

Miercuri, 24 ianuarie, Comisia Europeană, împreună cu Președinția belgiană a Consiliului UE, a lansat Alianța Porturilor Europene și Parteneriatul public-privat pentru intensificarea luptei împotriva traficului de droguri și a crimei organizate, cu scopul de a reuni toate părțile interesate relevante pentru a forma soluții pentru protejarea porturilor.

Infractorii se infiltrează în porturi pentru a organiza trecerea mărfurilor ilegale în UE. Una dintre cele mai grave amenințări de securitate cu care se confruntă Europa astăzi este traficul de droguri. Rețelele criminale folosesc violența extremă, corupția și intimidarea în căutarea de profituri. În 2022, serviciile vamale europene au confiscat 500 de tone de droguri, jumătate din cantitate fiind cocaină.

Cu o investiție de 200 de milioane euro vor fi finanțate echipamente moderne pentru scanarea containerelor și creșterea eficienței verificării importurilor.

De asemenea, autoritățile portuare și companiile de transport maritim, mizează și pe parteneriatul cu mediul privat pentru protejarea logisticii, a informațiilor, personalului și proceselor din porturi.

Alianța Porturilor Europene este o inițiativă a foii de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, adoptată de Comisie la 18 octombrie 2023. În urma lansării, Parteneriatul public-privat se va reuni anual la nivel ministerial, pentru a identifica provocările rămase, pentru a stabili priorități strategice și pentru a face schimb de progrese înregistrate.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a participat la Anvers la lansarea noii platforme de luptă împotriva traficului de droguri în Europa. În acest context, Predoiu a amintit eforturile de combatere a drogurilor în România, prin acțiuni operative concretizate în destructurarea unor grupuri de crimă organizată. ”Aceste acțiuni vor continua și în 2024. La nivelul CSAT funcționează un grup de lucru care va coordona efortul integrat al mai multor instituții pentru combaterea traficului de droguri”, a spus Predoiu, care a arătat că lupta antidrog a devenit ”o știință multidisciplinară”, care combină elemente de poliție judiciară, cunoștințe privind circulația banilor, spălarea lor, cunoștințe de ordin financiar, cunoștințe contabile, manageriale, logistice, eforturi care trebuie integrate la nivel național și internațional.

La începutul săptămânii trecute în portul Anvers a fost pus în funcțiune un nou sistem de certificare pentru containere. Potrivit autorității portuare, Certified Pick up monitorizează eliberarea și ridicarea containerelor și reprezintă „un pas important în digitalizarea transportului de containere”.

La început, noua platformă de date a procesat 60% din toate containerele descărcate la terminalele de adâncime pentru a testa dacă temerile companiilor de transport legate de disfuncționalități și blocaje se confirmă și, în următoarele câteva săptămâni, toți utilizatorii vor fi verificați prin noul sistem.

Zilnic, din adâncimea terminalelor maritime din portul Anvers sunt colectate aproximativ 2.500 de containere. Până de curând, verificarea se făcea folosind coduri PIN, însă noul sistem de verificare se aplică întregului lanț logistic – camioane, șlepuri, feroviar, vamă, agenți de transport maritim și terminale. Scopul principal al noului sistem este de a face procesul containerului mai sigur și mai transparent.

Potrivit transportatorilor, în timpul testării sistemului au existat probleme tehnice, prin urmare autoritățile portuare au optat pentru o lansare treptată.

Pentru a asigura o tranziție fără probleme, portul a cerut tuturor părților – companii maritime, brokeri navali, terminale de containere, expeditori, companii de logistică și transportatori – să se înregistreze în platformă.

Tot miercuri, Agenția Europeană Antidrog și Europol au lansat un nou raport privind amenințările pe care heroina și alte opioide le reprezintă pentru sănătatea și securitatea în Europa.

Analiza descrie piața europeană a heroinei (cel mai frecvent utilizat opioid ilicit), de la producție și trafic, până la distribuție și consum. De asemenea, detaliază procesele, materialele și actorii implicați în diferite etape și niveluri ale pieței. De asemenea, datele despre heroină sunt completate cu informații despre alte opioide traficate și consumate în UE.

Piața cu amănuntul a heroinei din UE este estimată la cel puțin 5,2 miliarde euro anual. Cantitatea de heroină capturată de statele membre ale UE s-a dublat în 2021, ajungând la 9,5 tone – cea mai mare cantitate din ultimii 20 de ani – cu transporturi individuale mari detectate în porturile maritime. Consumul ilicit de opioide rămâne o preocupare majoră în UE, fiind responsabil pentru aproximativ trei sferturi din cele peste 6.000 de decese cauzate de supradoze legate de droguri în 2021. În UE există aproximativ un milion de consumatori de opioide cu risc ridicat.

Exit mobile version