Palatul Fundației Universitare Carol I, una din instituțiile promotoare de istorie, educație și cultură națională, este promovată de Romfilatelia, care creează o punte între trecutul și prezentul acestui edificiu de referință al culturii naționale, prin punerea în circulație, în 7 noiembrie, a unei emisiuni de mărci poștale dedicate centenarului inaugurării Palatului Fundației.
Fundația Carol I adăpostește peste un secol de istorie, clădirea fiind „un așezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultățile din țară, al cărui scop va fi de a procura studenților un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”, așa cum însuși regele Carol I, semnatarul documentului de înființare, descria această instituție.
Regele Carol I este și cel care, alături de alte personalități ale vremii, a avut o contribuție semnificativă în consolidarea unui patrimoniu important al fundației, contribuind atât prin donații de colecții, cât și prin donații în bani.
Construcția inițială a fost însă afectată de-a lungul timpului, fiind supusă bombardamentelor din 1944, numele instituției fiind ulterior schimbat în Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București, și unui puternic incendiu în decembrie 1989, în urma căruia patrimoniul de carte s-a diminuat considerabil, fiind distruse nenumărate manuscrise și volume de valoare.
Începând cu 1990, fondul de carte este refăcut cu sprijinul instituțiilor naționale, clădirea este renovată, are loc redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare din București (Unitatea Centrală) în noiembrie 2001, iar în 2006 este adoptată denumirea actuală a instituției, respectiv Biblioteca Centrală Universitară Carol I.