Site icon TIMP ROMÂNESC

Încă un pas pe calea europeană a Moldovei

Joi la Bruxelles, Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-Moldova, care include și un acord comercial aprofundat și comprehensiv. Acordul este fundamentul pentru o mai puternică asociere politică și integrare economică între UE și Moldova, oferind liber acces reciproc pe piață.

Deputații au votat acordul cu 535 de voturi pentru, 94 împotrivă și 44 de abțineri.

În rezoluția care însoțește acordul, aprobată cu 529 de voturi la 96 și 46 de abțineri, deputații au subliniat că semnarea la 27 iunie și ratificarea acestuia ”nu reprezintă un obiectiv final” în relațiile UE-Moldova.

“Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clară recunoaștere a succesului procesului de reformă politică și economică în Moldova, care stabilește perspectivele sale europene și dovedește determinarea sa ca la un moment dat să adere la UE”, a spus raportorul Petras Auštrevičius (ALDE, LT). “Este momentul să felicităm poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales în contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru țară”, a mai spus el.

Deputații au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin și au cerut o campanie de informare comprehensivă despre beneficiile sale pentru cetățenii moldoveni.

Acordul acoperă ”întreg teritoriul recunoscut internațional al Rep. Moldova” și Transnistria, ca parte integrală a acestuia, trebuie să fie subiect al acordului, au subliniat deputații. Ei au adăugat că UE trebuie să joace un rol mai important în găsirea unei soluții pentru o clarificare efectivă a situației transnistrene între Chișinău și Tiraspol.

Deputații au subliniat că rolul jucat de Rusia în criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitică și a afectat și relațiile UE-Moldova. Ei cer Rusiei să respecte pe deplin integritatea teritorială a Moldovei și alegerile sale europene. Deplâng, de asemenea, utilizarea continuă de către Rusia a blocării importurilor de produse din Moldova ca mijloc de destabilizare a regiunii, susținând inițiativele de contrabalansare a embargoului pe produsele moldovenești.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de parlamentele naționale ale statelor membre UE. Părți din acord, inclusiv Acordul aprofundat și comprehensiv de liber schimb, se aplică provizoriu de la 1 septembrie 2014.

România a fost primul stat membru al UE care a ratificat acest acord, care fusese semnat la 27 iunie la Bruxelles de premierul Iurie Leancă și liderii celor 28 de state membre UE.

Exit mobile version