Site icon TIMP ROMÂNESC

Încălzirea globală crește riscul de război

Schimbările climatice influențează conjunctura economică, în special în țările agrariene, iar în condiții de înrăutățire a situației lor materiale, oamenii recurg frecvent la arme, afirma cercetătorii citați de zn.ua.

Numărul războaielor, a conflictelor armate și a revoltelor sociale de masă ar putea crește de 1,5 ori până în 2050 din cauza încălzirii globale, se arată într-un articol publicat de revista Science. ”În prezent există câteva ipoteze care explică legătura dintre climă și conflicte. Spre exemplu, schimbările climatice influențează starea economiei, mai ales în țările agrariene, iar când situația lor materială se înrăutățește pe fondul degradării generale, oamenii recurg tot mai frecvent la arme pentru a-și procura mijloacele necesare supraviețuirii”, a explicat unul dintre autorii studiului, Solomon Hsiang, de la Univeresitatea Priston, din Statele Unite.

Pentru studiul lor, oamenii de știință au ales 60 de lucrări de cercetare consacrate legăturii dintre climă și conflicte. Au fost analizate conflicte individuale (bătăi, crime, violuri), politice și dintre diferite grupări de influentțăa (războaie civile, răscoale, conflicte etnice și invazii), situații mai speciale, schimbare de regimuri sau dispariția unor civilizații întregi.

Analizând schimbările climatice din ultimii 12.000 de ani, cercetătorii au constatat că încălzirea agravează conflictele sociale și interpersonale deja existente, dar în formă latentă, la nivelul societății. Ei au calculat valoarea devierii standard și au comparat oscilațiile de temperatură și cantitatea de precipitații în diferite regiuni. Devierea, unitate constantă, corepunde unei creșteri a temperaturii în Africa de 0,4 grade în decurs de un an sau de 3 grade pe lună în America. În opinia oamenilor de știință, o asemenea schimbare de temperatură sporește în medie cu 14% eventualitatea izbucnirii unor războaie civile sau conflicte etnice.

Venind cu argumente concrete, Solomon Hsiang a dat câteva exemple din istoria mondială. Astfel, civilizația maya a dispărut pe parcursul unei lungi perioade de secetă. Același factor a condus la dispariția dinastiei Tan în China. La rândul lor, statisticile infractionalismului din SUA arată că în condiții de caniculă numărul violurilor, crimelor și atacurilor crește. În opinia lui Hsiang, până în 2050 riscul unor conflicte între diferite grupuri de interese și influență va spori cu 50% în zonele ”fierbinți” ale lumii.

Exit mobile version