Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu mai multe instituții publice, a lansat astăzi, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Victoria, Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”, ediția 2018.
Proiectul se va derula în două etape: mai-iunie, pentru tineri și septembrie-octombrie, pentru adulți. Campania se va desfășura la nivelul întregii țări și este coordonată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care îşi propune astfel să informeze cetăţenii români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara graniţelor României.
Programul are drept scop informarea eficientă a cetăţenilor români cu privire la drepturile şi responsabilităţile pe care le au în ţările în care intenţionează să muncească, să studieze şi/sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale (beneficii sociale şi servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte; informare cu privire la accesul românilor din străinătate pe piaţa muncii, o mai bună cunoaştere a cadrului legislativ specific din statul-gazdă, a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă, a garanţiilor, condiţiilor contractuale, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acestea, cu privire la locul de muncă; informarea cetăţenilor români cu privire la serviciile de asistenţă consulară şi la canalele de informare; conştientizarea pericolului la care se expun persoanele singure, femeile şi copiii, şi a pericolului de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de persoane; modul corect de accesare a locurilor de muncă; creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor români care doresc să plece în străinătate cu privire la importanţa menţinerii comunicării constante şi frecvente cu membrii familiei rămaşi în ţară.
„Consider că această iniţiativă este o iniţiativă care se pliază pe realitate şi că ea vine în completarea multor iniţiative europene, iar pentru a combate fenomenul criminalităţii organizate, al sclaviei moderne avem nevoie de iniţiative atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. În ultima perioadă ştim că mulţi români au plecat să studieze, să muncească în afara graniţelor ţării şi cred că trebuie să prevenim aceste două fenomene pe care le-am amintit – cel al sclaviei moderne şi al criminalităţii organizate„, a declarat Viorica Dăncilă cu prilejul acestui eveniment.
De asemenea, premierul a vorbit de perioada în care a fost europarlamentar şi a făcut parte dintr-o delegaţie care s-a deplasat în provincia italiană Ragusa, context în care a putut vedea ce înseamnă „sclavia modernă”. „Am văzut că lipsa de informare, lipsa unei campanii ne poate duce în situaţii nedorite, în care mulţi oameni pot suferi. De aceea cred că această iniţiativă, aplicată în 41 de judeţe ale ţării, poate aduce plusvaloare şi poate împiedica multe persoane să fie supuse unor tratamente nedorite. Cred că este important ca noi să putem preveni aceste lucruri şi sper ca această iniţiativă să fie un prim pas făcut în acest scop”, a spus Viorica Dăncilă.
„Campania ‘Informare acasă! Siguranţă în lume!’ se va derula în două etape, prima etapă, respectiv lunile mai-iunie, dedicată tinerilor, tineri care doresc să studieze, să călătorească sau să muncească în străinătate, iar cea de-a doua etapă dedicată adulţilor se va desfăşura în perioada septembrie-octombrie pentru cei care doresc să muncească, sezonieri, în agricultură, în diferite servicii. Pentru prima etapă am primit sprijinul, pe lângă ministerele de resort, un sprijin considerabil din partea Ministerului Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, (…) în vederea mobilizării tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, (…) reprezentanţilor studenţilor, directorilor de instituţii de învăţământ, dar şi părinţilor şi sindicatelor. Ne propunem să ajungem în fiecare judeţ şi să aducem la cunoştinţă tot ceea ce statul român are proiecte în derulare, pentru ca românii noştri, care doresc să studieze, să călătorească sau să muncească în afară, să ştie că nu sunt singuri şi să ştie, dacă se vor afla în dificultate, cum şi unde, pe cine pot să contacteze şi în cel mai scurt timp să beneficieze de sprijin”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero.
„Indiferent că sunt elevi, studenţi sau deja adulţi angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă, românii au libertatea de a se deplasa oriunde în lume, în funcţie de preferinţe, nevoi, oportunităţi, abilităţi sau calificare. Migraţia pentru studii sau pentru muncă a generat o serie de nevoi noi, la care statul este obligat să răspundă şi trebuie să o facă cu eficienţă şi cu atenţie în beneficiul cetăţenilor săi. (…) Un asemenea demers nu poate fi făcut decât în parteneriat de către toate ministerele care au în aria de atribuţii informarea cetăţenilor români. Aşadar prezenţa Ministerului Educaţiei Naţionale ca partener al acestei campanii este una necesară şi utilă (…) în demersul comun de a pregăti cetăţenii pentru plecările în străinătate, indiferent de scopul acestora”, a afimat ministrul Educaţiei, Valentin Popa.
„MAE are printre atribuţiile sale prioritare sprijinirea cetăţenilor români şi a societăţilor româneşti care lucrează în străinătate. Din punctul de vedere al campaniei pe care o lansăm astăzi avem trei elemente care reprezintă pentru noi teme prioritare. Dacă îmi permiteţi să vă dau un singur exemplu, la ora actuală, Direcţia Consulară a MAE asigură servicii pentru un număr de aproximativ şapte milioane până la nouă milioane de cetăţeni, din care cinci milioane aproximativ sunt oameni care sunt detaşaţi în anumite ţări din UE, iar două milioane sunt turiştii, făcând o statistică foarte strânsă. Am avut trei domenii de acţiune pe care vom încerca să le dezvoltăm şi să le punem în valoare. În primul rând, informarea cetăţenilor în legătură cu condiţiile de muncă pe care le pot avea în străinătate, (…) o doua latură a acţiunii noastre a fost aceea de oferire a serviciilor care să permită cetăţenilor să călătorească în siguranţă în străinătate (…) şi cea de a treia activitate, care este o activitate de bază, se referă la serviciile consulare pe care le oferim cetăţenilor români. (…) Din punctul nostru de vedere suntem cei mai interesaţi ca această campanie pe care o lansăm astăzi să fie o campanie de succes pentru că, pentru noi, ea ar reprezenta o degrevare de multe din problemele cu care ne confruntăm şi am pornit întotdeauna de la ideea că este mai important să prevenim apariţia unor situaţii limită decât să ne ocupăm de rezolvarea lor”, a declarat şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.
În intervenţia sa, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că atât autorităţile centrale, cât şi cele locale trebuie să contribuie la programul lansat de Guvern pentru românii de pretutindeni: ”Cred că fiecare dintre noi trebuie să avem o contribuţie la acest program atât de generos, plin de solidaritate, lansat nu întâmplător de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă şi de doamna ministru Intotero chiar astăzi, când este Ziua egalităţii de şanse, când putem marca şi noi că Guvernul României este condus de o doamnă şi că avem foarte multe femei în Guvern, în Parlament, în autorităţi publice centrale şi locale, în agenţii şi cred că sunteţi în asentimentul meu să le transmitem tuturor românilor, dar mai ales astăzi tuturor femeilor românce care muncesc în afara graniţelor sau studiază că suntem cu gândul la ele, că nu le uităm şi că în fiecare zi mai facem câte ceva bun în plus, sperăm, pentru ca viaţa lor să fie mai bună în afara ţării sau aici în ţară”.
Instituţiile care s-au alăturat Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfăşurarea campaniei sunt Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.