Site icon TIMP ROMÂNESC

Începe curățenia în instituțiile UE?

În urma unor consultări informale cu celelalte instituții, Comisia Europeană a adoptat o propunere de creare a unui organism interinstituțional însărcinat cu chestiunile de etică pe care trebuie să le respecte membrii instituțiilor UE. Odată cu înființarea organismului în materie de etică vor exista, pentru prima dată, standarde comune pentru conduita etică a membrilor și un mecanism formal de coordonare și schimb de opinii între instituții cu privire la cerințele în materie de etică. Politicienii UE vor avea de respectat standarde comune, clare, transparente și ușor de înțeles.

Standardele se vor referi la mai multe aspecte:

Deși tratatele stabilesc normele și principiile de conduită generale, majoritatea instituțiilor le-au detaliat în propriile lor regulamente de procedură sau coduri de conduită. Acest lucru a determinat o fragmentare între cadrele de etică ale instituțiilor, normele fiind complexe și dispersate. Deși unele diferențe se pot explica prin faptul că fiecare instituție are un rol specific și prin diferitele riscuri inerente diferitelor sarcini, a devenit clar că este necesară o cultură comună a eticii, prin standarde comune ridicate și cooperare între instituții. Odată adoptat, organismul de etică va acoperi această lacună prin furnizarea de standarde comune și clare în materie de etică pentru instituțiile UE.

Comisia de Etică va avea trei sarcini principale:

Alte organe, oficii și agenții ale Uniunii vor putea aplica voluntar standardele comune.

Noul organism de etică nu va investiga situații punctuale și nici nu se va implica în investigațiile Parchetului European (EPPO) sau autorităților polițienești și judiciare naționale. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este responsabil pentru nereguli și încălcări ale obligațiilor profesionale, Ombudsmanul pentru cazurile de administrare defectuoasă, respectiv fiecare instituție în cazul oricărei încălcări a normelor sale.

Dialogul și negocierile interinstituționale vor începe la Bruxelles, la 3 iulie.

Propunere va fi transmisă Parlamentului European, Consiliului European, Consiliului, Curții de Justiție a Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene, Curții de Conturi Europene, Comitetului Economic și Social și Comitetului Regiunilor. La cerere, Banca Europeană de Investiții sau alte organisme pot deveni, de asemenea, părți la acord după intrarea în vigoare a acestuia.

Cadrele de etică și de transparență sunt parte a bunei guvernanțe și contribuie, printre altele, la prevenirea corupției și a ingerințelor nejustificate în procesul democratic.

 

 

Exit mobile version