Primul Forum Eeconomic România-Italia din anul 2014, a avut loc zilele trecute, la Florenţa. Organizată de reprezentanţa – Camera de Comerţ a României în Italia (Cciro Italia) in colaborare cu Primăria Florenţa, la manifestare a participat si Consulul general al Romaniei la Bologna, Eugen Şerbănescu.
„Românii sunt în mare majoritate bine integraţi, muncesc din greu şi plătesc taxele statului italian, contribuind cu aprox. 1,5% la PIB–ul italian”, a spus Eugen Şerbănescu, subliniind importanţa comunităţii româneşti, care, la nivelul Regiunii Toscana numără peste 110.000 de persoane. Eugen Şerbănescu a evocat rădăcinile comune cultural-istorice ca premiză pentru continuarea şi intensificarea schimburilor comerciale între cele două ţări.
Eugen Terteleac, preşedintele CCIRO Italia, a prezentat activitatea de până acum a Camerei, explicând ideea care a stat în spatele acestei construcţii instituţionale: „Reprezentanţa – Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia a fost constituită în special pentru a sprijini acest segment al economiei italiene format în jurul unor români valoroşi. Mai bine zis, în sprijinul a celor peste 50.000 de societăţi constituite de români în Italia.”
Terteleac a explicat că CCIRO Italia va incepe in curand un program prin care vor fi reduse blocajele birocratice. „Incubator pentru IMM-uri” va identifica nevoile investitorului, începând de la înfiinţarea societăţii şi achiziţia bazei materiale necesare, imobile, teren, utilaje, accesarea fondurilor europene, obţinerea de subvenţii de stat, participarea la licitaţii publice.
Secretarul general al CCIRO Italia, Andrea Amato, întreprinzător italian, a semnalat oportunităţile oferite de economia României: „România este cea mai populată ţară din Europa de Est, dar cu o economie care trebuie construită, întrucât este pe locul 48 în lume şi penultima din Europa unită. Iată de ce legăturile cu structurile productive italiene pot fi foarte importante. Economia românească este în creştere şi rata sa de creştere prevăzută pentru anii următori este cea mai mare din Europa. De aceea multe firme preferă să intre acum în această piaţă înfloritoare, renunţând la alte ţări.”
Agricultura oferă oportunităţi foarte bune, a mai spus Andrea Amato, având în vedere costul de achiziţie de 1.500/2.000 euro pe hectar. Agricultura contribuie cu 6-7% la PIB-ul românesc, faţă de o medie UE de 1.7%, de aceea există mari investiţii din partea Europei cu fonduri orientate spre sectorul agricol. Şi este nevoie de investiţii, având în vedere că din punct de vedere al mecanizării, în România există 18/19 tractoare la fiecare 1000 de hectare, în timp ce media europeană este de 77. Dar nu numai agricultura: producţia industrială românească a crescut în ultimul deceniu cu 369%, chiar într-un moment de criză puternică. Reprezentanţa – Camera de Comerţ a României în Italia propune întreprinzătorilor italieni şi români din Toscana valorificarea potenţialului de investiţii românesc.