Ministrul Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis, astăzi, un mesaj românilor din străinătate participanți la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, în care îşi exprimă interesul pentru conservarea, promovarea și dezvoltarea identității românilor de pretutindeni.
În mesajul său, șeful diplomației române a punctat că toți românii de pretutindeni, indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor, trebuie să se bucure de drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identității naționale: „De aceste drepturi, ca de altfel de orice alte drepturi prevăzute de dreptul internațional și de standardele în materie de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale, trebuie să se bucure toți românii de pretutindeni indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor. Am fost identificați, de-a lungul timpului, sub diferite nume, toate reflectând, însă, aceeași rădăcină, aceeași cultură, aceeași limbă, aceeași spiritualitate: românitatea. Drept pentru care ne opunem oricăror încercări de a rescrie istoria noastră de o manieră care să afecteze principiul sacrosanct al auto-identificării și să impună o identitate diferită acelora care simt românește și se declară ca aparținând culturii și spiritualității românești. Diviziunile artificiale nu pot justifica ignorarea obligațiilor internaționale relevante pentru conservarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ”victimă’ a diviziunii”.
Bogdan Aurescu i-a asigurat pe participanţi că se va implica personal în identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor cu care fiecare comunitate se confruntă: „Trebuie sa fim continuu conștienți că toate comunitățile românești din afară au nevoie de sprijin atent direcționat și de răspuns concret pentru problemele cu care se confruntă. Doresc să vă asigur de implicarea mea personală în identificarea celor mai potrivite soluții care să răspundă acestor nevoi concrete, chiar dacă nu toate problemele pot fi soluționate imediat în integralitate. Vor fi făcute, însă, toate eforturile și demersurile care ne stau la dispoziție”.
Potrivit ministrului Afacerilor Externe, interesul României este ca statele care găzduiesc pe teritoriul lor minoritate românească să adopte măsuri adecvate pentru conservarea și promovarea identității sale etnice, culturale, religioase, lingvistice a românilor de acolo.
„România are așteptări ca măsurile adoptate în acest sens de către aceste state să fie cel puțin similare celor promovate de România în favoarea minorităților naționale de pe teritoriul său, menite să asigure protejarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a persoanelor aparținând acestor comunități„, se mai precizează în mesajul lui Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.
Cea de-a XIII-a ediție a Universității de Vară a românilor de pretutindeni a început, luni, la Izvoru Mureșului, unde sunt prezenți lideri ai comunităților românești din jurul frontierelor și din străinătate, personalităţi politice şi lideri de opinie.