România are șansa de a beneficia de o viitoare piață de apărare europeană creată pe bazele inovării și dezvoltării tehnologice – este concluzia unanimă la care au ajuns participanții la seminarul „Noi soluții pentru apărarea europeană”, organizat de eurodeputații Norica Nicolai (vicepreședintă a Subcomisiei de Securitate și Apărare) și Ioan Mircea Pașcu (vicepreședinte al Comisiei de Afaceri Externe).
„Cei care vor mai multă Europă, trebuie să demonstreze că sunt capabili să promoveze o politică de coeziune în domeniul apărării europene, pentru că în acest moment jucătorii nesemnificativi pe piața industriei de apărare sunt victime sigure ale marilor jucători. Ne aflăm într-un moment în care criza economică a condus la deficite evidente ale bugetelor naționale de apărare și, în opinia mea, șansa Europei de a revitaliza acest domeniu este cercetarea, inovația, creativitatea. Cred că România are o capacitate evidentă de a performa în cercetare și este recunoscută deja pentru performanțele în domeniul spațial, lucru confirmat și astăzi atât de oaspeții români cât și de cei străini”, a arătat Norica Nicolai.
„Dezbaterea a fost o oportunitate foarte bună pentru cei care activează în domeniul securității și apărării, în Romania, de a-și prezenta planurile, intențiile și de a-și face o idee despre cum sunt evaluate acestea de cei care operează zilnic cu astfel de lucruri la Bruxelles. După părerea mea, cei care au venit din interes pentru Romania au putut să-și dea seama cam care este nivelul pe care îl avem noi în momentul de față, și discuțiile, dar și faptul că avem oameni pregătiți, capabili să opereze la nivelul din Bruxelles. România va trebui să aibă în viitor o ”interfață deschisă pentru colaborare și cooperare cu ceilalți”, dar trebuie să facă acest lucru inteligent. De ce să nu o facem în zona cercetării, dezvoltării, de ce să nu o facem pe chestiunile care sunt realmente unicat, ca să putem să ne stabilim o poziție foarte bună?”, a punctat Ioan Mircea Pascu.
Evenimentul organizat ieri la Parlamentul European a reunit un număr important de specialiști din domeniul apărării, cu puțin timp înaintea Summit-ului organizat la Bruxelles pe tema apărării și securității europene, când sunt așteptate mai multe decizii strategice comune pe acest domeniu.