O dată la doi ani, întreaga Europă își trimite ce are mai reprezentativ în arhitectură la unul dintre cele mai mari evenimente de profil din lume – Bienala de Arhitectură de la Veneția. Tema concursului din acest an a fost „100 de ani de modernism în arhitectură”.Arhitectul sibian Mihai Sima și colaboratorii săi au ajuns la concluzia că pentru modernismul românesc reprezentativă poate fi doar industria.
Asfel, arhitectura industrială a fost luată drept reper, în special prin faptul că majoritatea zonelor industriale din țară sunt acum abandonate. Ceea ce a creat, cum le place tinerilor arhitecți să spună, „viduri urbane”.
„Noi propunem pentru Pavilionul Romaniei crearea unui traseu initiațic, o scurtă istorie pornind de la glorie și ajungând la vid. De la gloria industrială la vidul postindustrial. Toată aceste idee exprimată într-un spațiu antagolic, contradictoriu, de la întunericul trecutului reprezentat prin black-boxul propus la albul imaculat și pur al vidului reprezentat de prezentul. Titlul completează tema prin propunerea unei dezbateri în cadrul bienalei a posibilităților de construire-re-construire a siturilor abandonate. Dorim ca întregul demers să aibă o finalitate clară și să genereze idei pentru soluții abordate în viitor”, a declarat Mihai Sima, coordonatorul echipei de arhitecți.
Echipa de arhitecți a creat o imensă cutie neagră pe exterior, formată din trei insule. Construcția are o suprafață la bază de circa 200 de metri pătrați și o înălțime cuprinsă între 4.5 și 6 metri. Pe fațetele exterioare vor fi proiectate imagini cu tematică obținute din arhiva Televiziunii Române. Interiorul este cu totul opus imaginii exterioare, complet alb și luminat puternic. Sub impresia imaginilor văzute în exterior, vizitatorii pavilionului României vor fi intervievați referitor la vidurile urbane observate, iar răspunsurile lor vor constitui un studiu referitor la viitorul construcțiilor industriale din România. Titlul proiectului câștigător este „Site Under Construction”.
Bienala de Arhitectură este un eveniment internațional de referință la care participă cele mai importante țări din lume, majoritatea având propriile pavilioane în cadul spațiului expozițional de la Giardini di Castello.
Numarul estimat de vizitatori pe întreaga durată a evenimentului, care va avea loc între lunile iunie şi noiembrie, este în jur de 400.000. Tema Bienalei din acest an este „Fundamentals”, întoarcerea la fundamentele de bază ale arhitecturii.