Site icon TIMP ROMÂNESC

Îngrijorați, dar optimiști

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard publicat astăzi, la aproape un an de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, arată o solidaritate a europenilor cu Ucraina.

91% dintre respondenți sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar, iar 88% sunt în favoarea primirii în UE a refugiaților de război. Acordarea de sprijin financiar Ucrainei este aprobată cu 77%, în timp ce impunerea de sancțiuni economice guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia beneficiază de sprijinul a 74% dintre persoanele intervievate. De asemenea, europenii continuă să fie în mare măsură în favoarea interzicerii difuzării canalelor mass-media ruse de stat (67%) și a finanțării de către UE a achiziționării și furnizării de echipamente militare către Ucraina (65%).

În general, majoritatea cetățenilor europeni (56%) rămân mulțumiți de răspunsul Uniunii Europene la invadarea Ucrainei de către Rusia.

77% dintre respondenții din UE sunt în favoarea unei politici de securitate și apărare comune la nivelul statelor membre ale UE, același procentaj ca vara trecută, în timp ce 16% sunt împotrivă. În plus, 80% consideră că achiziționarea de echipamente militare de către statele membre ar trebui să fie mai bine coordonată, iar 69% consideră că UE trebuie să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare.

Sprijin pentru tranziția energetică

Majoritatea cetățenilor UE (84%) sunt de acord că UE trebuie să își reducă dependența de sursele de energie din Rusia cât mai curând posibil. De asemenea, ei sunt în mare măsură de acord că UE ar trebui să sprijine tranziția verde prin investiții masive în energia din surse regenerabile (86%). 85% dintre europeni sunt convinși că creșterea eficienței energetice a clădirilor, a transporturilor și a bunurilor ne va face să fim mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE. 82% sunt de acord că statele membre ale UE ar trebuie să cumpere energie în comun din alte țări pentru a obține un preț mai bun. În plus, 81% afirmă că au luat măsuri pentru a-și reduce propriul consum de energie.

Îngrijorare cu privire la inflație și la economie

Cetățenii UE consideră că una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă UE (32 %, -2 puncte procentuale) este creșterea prețurilor/inflația/costul vieții reprezintă, urmată de situația internațională (28%, procentaj stabil) și de aprovizionarea cu energie (26%, -2 puncte procentuale).

Percepția asupra situației economiei europene a rămas neschimbată din vara anului 2022, 40% considerând-o „bună” și 51% „proastă”. Percepția asupra situației economiei naționale a rămas, de asemenea, relativ stabilă din vara anului 2022, 35% considerând-o în prezent „bună” și 63% „proastă”.

În acest context, sprijinul pentru moneda euro rămâne la un nivel foarte ridicat în UE în ansamblu (71%, al doilea cel mai mare nivel înregistrat vreodată) și chiar la un nivel mai ridicat în zona euro (79%).

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți (54%) consideră că planul de redresare NextGenerationEU poate fi eficace pentru a răspunde provocărilor economice actuale. 63% consideră, de asemenea, că trebuie utilizate fonduri publice pentru a stimula investițiile sectorului privat la nivelul UE.

Optimiști cu privire la viitorul UE

47% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32% tind să aibă încredere în guvernele naționale. 45% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, 36% au o imagine neutră și 18% o imagine negativă. În cele din urmă, 62% dintre respondenți declară că sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (-3 puncte procentuale față de vara anului 2022, dar similar cu nivelul înregistrat în februarie 2022, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei).

„Sondajul Eurobarometru standard din iarna anului 2022-2023” (EB 98) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față și online desfășurate între 12 ianuarie și 6 februarie 2023. Au fost intervievați 26.468 de cetățeni UE în cele 27 de state membre.

Exit mobile version